Rama: Potrošnja struje smanjena, građani poslušali savet o štednji

Edi Rama
Izvor: Klan Kosova

Premijer Albanije Edi Rama istakao je da nije prihvatio odluku Regulatornog tela za energetiku o poskupljenju struje od 1. oktobra jer su građani poslušali savet za uštedu električne energije što je dovelo do smanjenja potrošnje, prenosi Kljan Kosova.

Rama je naveo da je ušteda električne energije jedino rešenje za prevazilaženje energetske krize i pozvao građane da nastave sa štednjom.

„Ja i vlada smo tu ne samo da garantujemo zaštitu cene energenata, već i da stvarni i psihološki teret ovog rata i inflacije što više olakšamo. Danas imam pozitivne vesti. Prvog septembra, kada smo govorili o poskupljenju struje, potražnja za energijom iz Energetske korporacije bila je oko 17.000, danas je 11.000 kilovata na sat. Ova potražnja je bila znatno veća nego danas, a značajnu ulogu u tome odigrao je pristup porodičnih pretplatnika u štednji energije”, rekao je Rama.

Rama je dodao da je porast temperature u Albaniji još jedan od razloga zbog čega nije odobrena odluka Regulatornog tela za energetuku o poskupljenju struje.

“Zbog ovakve situacije smo odlučili da ograničenje na 800 kilovata neće stupiti na snagu u oktobru. U međuvremenu, svi treba da budu pažljivi i da što više uštede energiju“, rekao je Rama.