Rama u Londonu: Albanija napredovala, prošle godine imali smo 10 miliona turista

Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je da je Albanija mnogo napredovala i da se promenila. Obraćajući se investitorima tokom Investicionog samita Zapadnog Balkana koji se održava u Londonu, rekao je da investitori treba da ulažu u Albaniju, između ostalog i jer je ta zemlja dostigla cifru od 10 miliona turista prošle godine, prenosi Gazeta ekspres.

"Što da ne? Ja sam veteran ovakvih formata, jer sam prisutan od kada je ovaj format rođen, pre 10 godina. Za 10 godina mnoge stvari su se promenile, osim količine i boje moje kose sada. Region ide dobro i dok se i svet menja, Albanija se mnogo promenila. Od zemlje sa stigmom nesigurne zemlje, do zemlje koja je prošle godine primila 10 miliona turista, više od tri puta nego što ima stanovništva kod nas", rekao je Rama.

Govoreći o novim energetskim resursima, Rama je kazao da je ranije to bio veliki problem Albanije jer je energetski sistem bio skoro uništen zato što, kako je dodao, većina stanovništva nije plaćala račune.

"Cena struje u Albaniji se uopšte nije promenila i mi smo ispod nivoa u regionu", rekao je.

Rama je naveo da je javni dug Albanije zabeležio istorijski pad ispod 60 odsto krajem prošle godine, "nakon dostizanja vrhunca, skoro 80 odsto zbog tragičnog zemljotresa, kao i pandemije koja je nastupila neposredno posle zemljotresa“.

"Zajedno sa drugim zemljama u regionu, mi smo dobro mesto za povećanje ozbiljnih investicija. Oni trebaju da ulažu, jer ako oni to ne urade, neko drugi će", rekao je premijer Albanije.