Rusija je najveći investitor u Crnoj Gori, za četiri meseca kupljene nekretnine vredne 20 miliona evra

Crna Gora - primorje
Izvor: Ekonomia Online

Rusija je bila najveći investitor u Crnoj Gori u prva četiri meseca ove godine, sa 41,6 miliona evra direktnih investicija. Polovinu novca Rusi su uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori za koje su dali 20 miliona, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG), prenosi podgorička Pobjeda.

U Crnu Goru je za četiri meseca ove godine stiglo ukupno 306,47 miliona evra stranih direktnih investicija, što je za 68,4 miliona više nego u istom periodu 2021.

Podaci CBCG pokazuju da je najviše direktnih investicija iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Kako se navodi, čini se da je rat koji vode u Ukrajini naveo Ruse da povećaju ulaganja u Crnu Goru, pa su investirali 15 miliona više nego od januara do kraja aprila prošle godine, kada su sa 25,8 miliona direktnih investicija zauzimali treću poziciju na listi zemalja koje su najviše ulagale.

Na interkompanijski dug, odnosno pozajmice od matičnih i povezanih firmi, odnosi se 15 miliona evra, dok su podaci o tome koliko su Rusi uložili u domaća preduzeća i banke označeni poverljivim, ali se računicom dolazi do iznosa od šest miliona evra.

Rusi su, prema zvaničnim podacima Uprave prihoda i carina, od 1. februara do 9. juna ove godine osnovali 1.100 firmi u Crnoj Gori, uglavnom iz IT oblasti. 

Pobjeda je ranije objavila da su Rusi vlasnici ili suvlasnici 18.906 nekretnina i 3,9 miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori, u 13 opština. Vlada  Crne Gore je prošlog meseca zamrzla imovinu 34 ruska državljanina, kao deo sankcija zbog invazije te zemlje na Ukrajinu. Zamrznute su nekretnine u Herceg Novom, Budvi i na Žabljaku.

Neznatno su opale investicije i iz Srbije koja sa uloženih 25,2 miliona evra zauzima sedmu poziciju, dok je prošle godine sa 28 miliona bila na drugom mestu.

Srbi su potrošili 12,5 miliona na nekretnine, 6,8 miliona su bile investicije u domaće kompanije, a 3,6 miliona interkompanijski dug.