Sančez: Učešće Albanije u odbrani Natoa simbol doprinosa Alijanse

Svečano otvorena vazdušna Nato vojna baza u Kučovi
Izvor: Kosovo online

Komandant vazdušnih operacija Natoa, Huan Pablo Sančez kaže da je učešće Albanije u odbrani Natoa simbol doprinosa Alijanse.

Sančez je na svečanosti povodom otvoranja Nato baze u Kučovi, gradu u centralnom delu Albanije rekao da radeći zajedno u sistemu PVO, garantujemo bezbednost i napredak ljudima.

“Zahvaljujući naporima koje su uložili mnogi naši prethodnici i albanski mirovni i odbrambeni savez. Ovo je lepota uspeha Natoa. Inauguracija vazdušne baze Kučova pokazuje da je naša Alijansa veoma angažovana u ovom regionu, uzimamo u obzir napore Albanije. Albanija je spremna da obezbedi mir ove zemlje. Siguran sam da će ova baza biti u skladu sa standardima Nato u okviru Alijanse. Ove instalacije pomažu u povećanju vojne spremnosti. Moramo biti spremni za planove i operacije Natoa, to će doprineti miru i bezbednosti, impresivne aktivnosti će nas dovesti do povećanja naših kapaciteta i Albanija će biti zaštićena u okviru Natoa" rekao je Sančez.


Generalni direktor Natoa za podršku i nabavke Stejsi Kamings, koja je prisustvovala otvaranju baze Kučova, izjavila je da su radovi završeni u očekivanim rokovima i sa planiranim budžetom.

"Kučova je moderna stanica za Nato operacije na Zapadnom Balkanu. Sa tornjem i kontrolnom sobom. Ovo je bilo izvršenje prvog investicionog programa Natoa i ponosni smo što je pružena efikasna podrška“, rekla je ona.