Severna Makedonija: Stranke predložile kandidate za predsednika, Pendarovski juri drugi mandat

Severna Makedonija
Izvor: Vlada Republike Severne Makedonije

Najveće političke stranke u Severnoj Makedoniji objavile su imena predsedničkih kandidata, dan pre početka roka za prikupljanje potpisa za političke predstavnike stranaka na izborima. Kandidati bi sad trebalo da dobiju podršku na partijskim konvencijama početkom marta.

Aktuelni predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski dobio je podršku najvišeg rukovodstva vladajuće stranke SDSM za drugi mandat, dok je jedini kandidat prijavljen na javnom oglasu stranke VMRO-DPMNE profesorka i poslanik Gordana Siljanovska Davkova. Pendarovski i Siljanovska Davkova bile su protivkandidati na poslednjim predsedničkim izborima 2019. godine, kada je Pendarovski pobedio u drugom krugu.

SDSM je juče saopštio da je na sastanku rukovodstva odlučeno da Stevo Pendarovski bude podržan kao kandidat za predsednika države. Ova odluka će ovih dana biti predstavljena članovima Izvršnog i Centralnog odbora stranke. Već narednih dana planirani su sastanci sa koalicionim partnerima, a zvanična promotivna konvencija biće održana 3. marta.

Iz VMRO-DPMNE saopštili su da se profesorka i narodna poslanica Gordana Siljanovska Davkova prijavila na javni oglas stranke za mesto predsednika države. O njenoj kandidaturi odlučivaće delegati Konvencije za izbor predsedničkog kandidata, koja će biti održana 2. marta.

U makedonskoj javnosti se još nagađa o kandidatu DUI, iako mediji javljaju da bi kandidat za predsednika stranke mogao da bude aktuelni šef diplomatije Bujar Osmani. DUI je saopštio da će Ali Ahmeti danas saopštiti važne vesti. Ahmeti je kasno sinoć zakazao konferenciju za novinare u 13 časova u sedištu stranke u Maloj Rečici.

Centralni odbor stranke GROM sinoć je dao podršku predsedniku stranke Stevču Jakimovskom. Evropska unija za promene saopštila je da će njihov kandidat biti Arben Taravari.

Profesorka Biljana Vankovska biće kandidat stranke Levica na predsedničkim izborima. Očekuje se da će stranka ZNAM gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog danas objaviti svoju kandidaturu za predsednika.

Rok za prikupljanje potpisa za kandidate za predsednika i za kandidate za narodne poslanike počinje u petak, 23. februara i trajaće do 8. marta, prema rasporedu Državne izborne komisije Severne Makedonije (DIK). Kada je podnosilac liste predsedničkih kandidata grupa birača, potrebno je prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača upisanih u izbornu listu, dok je podnosilac liste predsedničkih kandidata narodni poslanici prikupiti najmanje 30 potpisa poslanika. Liste kandidata za predsednika države učesnici izbora treba da dostave DIK-u najkasnije do 19. marta u ponoć.

Rok za prikupljanje potpisa važi i za predsedničke i za parlamentarne izbore. Predsednički izbori zakazani su za 24. april, dok je drugi krug izbora 8. maja, kada bi trebalo da budu održani i parlamentarni izbori.
Iz kabineta predsednika Steva Pendarovskog saopšteno je da očekuju da će preporuka OEBS/ODIHR-a da se izborna pravila ne menjaju neposredno pre izbora biti ispoštovana.