Skupština Crne Gore danas o (ne)poverenju vladi Abazovića

Skupština Crne Gore
Izvor: RTV

Poslanici Skupštine Crne Gore danas će na vanrednoj sednici glasati o (ne)poverenju vladi Dritana Abazovića, na inicijativu pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, prenosi RTV.

Ovu inicijativu podnelo je 36 poslanika DPS, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca, samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Da bi ova inicijativa prošla u parlamentu, potreban je 41 glas, što znači da im nedostaje pet glasova.

Poslednjih dana u podgoričkim medijima se spekulisalo da bi tu razliku u glasovima mogli da nadomeste poslanici Demokratske Crne Gore, ali se pritom zanemarivala činjenica da ova stranka ima potpisanu izjavu, nakon što je formirana parlamentarna većina posle izbora avgusta 2020., da se ova nikada neće prikloniti i neće sarađivati sa DPS-om.

Kakav će biti ishod današnje sednice teško je predvideti, posebno nakon što je šest stranaka, predvođenih Demokratskim frontom, juče podnelo predlog da se o nepoverenju vladi Abazovića i opozivu predsednice parlamenta Danijele Đurović glasa na sednici 2. septembra.

Predlog su pored poslanika DF-a podneli Pokret za promjene, Demokrate, Demos, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

Ako Abazovićeva vlada preživi današnje glasanje, Skupština će imati priliku da se o sudbini njegovog kabineta ponovo izjašnjava 2. septembra, na zahtev DF-a i još pet stranaka, među kojima su i Demokrate.

U međuvremenu, Abazović je u više navrata ponovio da današnje glasanje u parlamentu dočekuje "spreman i relaksiran", kao i da nema ništa protiv prekomponovanja parlamentarne većine.

Pozivajući se na svoje izvore, podgoričke Vijesti pišu da se unutar "stare većine" razgovara o modalitetima izlaska iz krize i eventualnoj rekonstrukciji vlade.

Iz DPS-a Vijestima je nezvanično rečeno da ne nameravaju da povuku inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi, nakon što je u parlament stigla nova.

Prema Ustavu Crne Gore ako vlada dobije poverenje, potpisnici predloga ne mogu podneti novi pre isteka tri meseca.

U međuvremenu, pišu Vijesti, stranke vode konsultacije o ideji rekonstrukcije vlade, koju je, ako njegov kabinet preživi petak, najavio Abazović, rekavši da će u izvršnu vlast biti pozvani svi sem oni "koji su sami sebe isključili", aludirajući pritom na DPS i SDP.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, DF je zainteresovan za rekonstrukciju i pokušava da ubedi Demokrate da pristanu na to.

Zato, prema informacijama lista, inicijativa o nepoverenju koju su podneli ima dvostruku ulogu - da im omogući da izlobiraju podršku Demokrata i da Abazoviću "kupi" vreme za realizaciju obećanog.

Izvor Vijesti iz DF-a rekao je da se nada da Demokrate neće danas rušiti Abazovića s DPS-om.

"Logično je da, pošto su potpisali našu inicijativu, neće, zbog Temeljnog ugovora, glasati s DPS-om. Inicijativom dajemo 15 dana Abazoviću, dok ona ne dođe na proveru, da proba da uspostavi komunikaciju i da završi stvari u vezi s rekonstrukcijom. Takođe, inicijativom nudimo Demokratama garanciju da će ponovo imati mogućnost da, kroz petnaest dana, glasaju za rušenje vlade ako Abazović ne ispuni što je obećao", naveo je sagovornik Vijesti.

Iz Bečićeve partije, podseća list, do sada su, na pomen ideje o "resetovanju" odnosa unutar većine (DF, Demokrate i GP URA), koja je pre dve godine srušila DPS na izborima, odgovarali da do toga može doći isključivo ako Abazović podnese ostavku, a pre četiri dana su saopštili da ukoliko se pojavi pisana inicijativa, koju je Abazović usaglasio sa najmanje 32 poslanika, "kao ozbiljan subjekt, koji ima devet poslanika, i nju će razmotriti.

Aktuelna vlada formirana je 28. aprila, i osim GP URA, čine je SDP, SNP, CIVIS i stranke manjinskih naroda. Parlamentarnu podršku, bez učešća u njoj, davao joj je DPS.