Spasovski i O'Brajen: Za Severnu Makedoniju važno u kom pravcu će se kretati u narednom periodu

Džejsm O Brajan i Oliver Spasovski
Izvor: MUP Severne Makedonije

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski sastao se u američkom Stejt departmentu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O'Brajanom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije, sastanak je protekao u prijateljskoj atmosferi, a razgovarano je o nekoliko tema, uključujući podršku SAD Ministarstvu unutrašnjih poslova i državi uopšte, napretku u borbi protiv korupcije, kao i o listi američkih sankcija.

„Programima obuke, zajedničkim delovanjem, modernizacijom jedinica MUP-a napravili smo značajan iskorak u poštovanju vladavine prava i posebno u zaštiti naših građana od štetnih efekata korupcije. Imperativ je da se Vlada Republike Severne Makedonije i Ministarstvo unutrašnjih poslova bore protiv korupcije, da pošteni pobeđuju korumpirane. Uspeh u toj borbi moguć je samo sa institucijama koje deluju pošteno, profesionalno i neselektivno, posebno u oblasti pravosuđa“, rekao je Spasovski. 

On je istovremeno naglasio da će sve direktive i osobe koje se nalaze na sankcionoj listi SAD biti stavljene u zakonski okvir tako da neće imati mogućnost da učestvuju u javnim nabavkama, da budu deo Vlade, niti da budu kandidati za javna funkcija.

Spasovski je ovom prilikom upoznao O'Brajena sa Međuresornim telom za koordinaciju antikorupcijskih aktivnosti, kao i sa predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o restriktivnim merama.

„Sa velikim zadovoljstvom želim da vas obavestim da je još jedan važan instrument za uspešno sprovođenje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o restriktivnim merama, kojim će se precizirati deo postupka za donete restriktivne mere pravnih akata Sjedinjenih Američkih Država. Ministarstvo unutrašnjih poslova će u sprovođenju mera ovog zakona koristiti kanale međunarodne saradnje, pre svega Interpol, Evropol, SELEK i dr., preko kojih će omogućiti nesmetan protok potrebnih informacija u pravcu daljeg obezbeđivanje dokaza i sprovođenje svojih nadležnosti po Zakonu o krivičnom postupku i Krivičnom zakoniku“, podvukao je Spasovski.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen istakao je da su ovo veoma važni koraci koje Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Republike Severne Makedonije preduzimaju u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.