Spasovski: Saradnja sa Interpolom od značaja za bezbednost celog regiona

Spasovski na 50. Evropskoj regionalnoj konferenciji Interpola
Izvor: Facebook

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski, na otvaranju jubilarne 50. Evropske regionalne konferencije Interpola, koja se od danas do 11. maja održava u Ohridu, rekao je da se posvećenost makedonske policije radu u ovoj organizaciji ogleda kroz niz aktivnosti na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Spasovski je istakao da je, kada se govori o principima i razvoju demokratskog društva, jednostavno nemoguće ne pomenuti ulaganje i unapređenje sistema bezbednosti, kao osnove vladavine prava.

On je kazao da je Severna Makedonija, zahvaljujući efikasnosti policije, ali i saradnji sa Interpolom, sprovela ambiciozne i ozbiljne reforme, smanjena je korupcija i kriminal, a postignuti su i odlični rezultati u suočavanju sa savremenim bezbednosnim izazovima. Naveo je brojne uspešne aktivnosti i operacije sprovedene u okviru uspostavljene saradnje makedonske policije i Interpola.

"Među ključnim aspektima za bezbednosne izglede svih nas i Interpola, prvo bih istakao potrebu za opštom modernizacijom. To podrazumeva modernizaciju policijskih sistema i tehnologija, razvoj i promociju alata za digitalizovani i tehnološki napredak, kao i obezbeđenje poboljšanja za potpuno i adekvatno korišćenje raspoloživih kapaciteta. Istovremeno, potrebna su nam čvrsta partnerstva, koja se zasnivaju na poverenju, transparentnosti, ravnopravnosti u primeni zakona, kroz pojačanu saradnju sa regionalnim organizacijama i inicijativama, sa privatnim sektorom i akademskim poljem, a sve u cilju zaštite naš integritet i zajedničke globalne vrednosti", zaključio je ministar Spasovski.

Na konferenciji u Ohridu je najavljeno prisustvo ministara unutrašnjih poslova i šefova policija iz Evrope, visokih predstavnika Interpola i stručnjaka iz oblasti bezbednosti.