Spasovski: Cilj Otvorenog Balkana bolji odnosi među zemljama regiona

Oliver Spasovski na Međunarodnom okruglom stolu
Izvor: Facebook

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da su bolji odnosi među zemljama regiona cilj inicijative Otvoreni Balkan, zbog čega je, kako kaže, podjednako podržavaju i Evropska unija i SAD, dodajući da ona ni na koji način nije alternativa EU.

Spasovski je to kazao na Međunarodnom okruglom stolu koji se održavao na temu "Kako učiniti Zapadni Balkan boljim i prosperitetnijim sa bezbednosne tačke gledišta", a u organizaciji Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES u Ljubljani.

Na pitanje o Otvorenom Balkanu, kao inicijativi u kojoj se Severna Makedonija prikazuje kao primer koji povezuje dojučerašnje suprotstavljene zemlje, Spasovski je istakao da je cilj te regionalne inicijative bolji odnos među zemljama regiona.

"Ali, Otvoreni Balkan ni na koji način nije alternativa EU, koja predstavlja naš nacionalni interes. Nema skretanja sa puta ka evropskoj porodici, ali dok čekamo moramo da pomognemo jedni drugima regionalno. Da omogućimo našim ljudima, proizvodima, uslugama da se slobodno kreću. Nesmetano iskoristiti radnu snagu, priznavanje diploma. Ovih dana na jednom od najvećih sajmova u Italiji imali smo zajednički nastup kao Otvoreni Balkan. I to je cilj - da pomognemo sebi na putu ka EU, da stvorimo bolji život za naše građane", naglasio je Spasovski.

Moderator diskusije Zijad Bećirović, povodom obeležavanja 74. godišnjice stvaranja NATO, podsetio je da je Severna Makedonija postala 30. država članica NATO upravo u vreme kada je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski bio premijer.

Govoreći o iskustvima tog koraka i efektima članstva u Alijansi, Spasovski je rekao da je to važno pitanje za sve zemlje u regionu.

"Ako nam je zajednički cilj da postanemo region koji će izvoziti mir i stabilnost, onda se moramo ujediniti, imati zajedničke politike i kreirati politiku koju možemo zajednički da sprovodimo. Ako želimo napredak, ekonomski razvoj i bolji standard za naše građane, bez bezbednosti nećemo uspeti", kazao je.

Od momenta kada je Severna Makedonija deo NATO, kako kaže Spasovski, povećane su strane investicije, interesovanje za zemlju iz poslovne perspektive, saradnja ne samo sa zemljama regiona, već i sa zemljama članicama NATO i EU.