Svečani ispraćaj hrvatske vojske na Kosovo "pokvario" sukob Milanovića i Banožića

Ispraćaj hrvatske vojske na Kosovo
Izvor: Facebook

U kasarni 132. brigade Hrvatske vojske u Našicama održan je svečani ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju Kfor na Kosovu, prenosi zagrebački N1.

U područje operacije upućuje se 130 pripadnika Hrvatske vojske među kojima se nalazi šest žena, a ispraćaj je protekao u znaku sukoba hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i ministra odbrane Marija Banožića.

Svečanosti je prisustvovao Milanović, ali ne i Banožić, koji je otkazao učešće, nakon odluke predsednika da na ispraćaju ne budu predstavnici medija.

Nakon ispraćaja Milanović se obratio se javnosti i rekao da je Banožić otkazao u poslednjem trenutku.

"Ministar se u zadnji tren nije pojavio. Bio je najavljen, a i detetu je bilo jasno da je to manevar da sa svima zajedno manipuliše, kao što sa lažnim obrazloženjem lete avioni", rekao je Milanović.

On je dodao da je odlučeno da ubuduće na ovakvim događajima dnevna politika bude isključena.

"Događaj nije predviđen za medije, u kasarni. Vaše pravo je da budete gde god hoćete. Ne dopuštam zulum nad vojskom, iskaljivanje na oficirima s lažnim obrazloženjem", rekao je Milanović novinarima.

Milanović je dodao da neće dozvoliti nikakve spletke HDZ u ovakvim slučajevima.

"Ministar se najavio i onda kao zadnji sitni lopov ne dolazi, ostavio je svoje ljude na cedilu. Ne znam šta o njegovim letovima misle njegove kolege, koje idu preko naplatnih kućica. On hitno leti, a najavi let dan ranije. I onda ga nema ni u knjizi letova. Ali srećom na kraju nas ne može prevariti. I onda kaže da je sve radio na poziv Ratnog vazduhoplovstva. Hitno je leteo, da mu se ne bi ohladila jagnjetina u Tisnom, gdje mu tata ima vikendicu, a najavi dan ranije hitni let. Ako to ne smeta njegovim kolegama koji se voze šinobusom, onda me baš briga", rekao je Milanović.

Ali, kako je dodao je Hrvatski predsednik, to ne može da prođe bez pisanog traga.

"To je strašno šta radi. Za nekoliko dana će Banoževiće potpis, o sramote, biti na ugovoru za kupovinu aviona vrednih milijarde… Borbena vozila su ispala iz plana, generalima ništa nije rečeno. Drugim rečima, to je kao da ne idete kod zubara godinama, tako se postaje krnjav, ne moraš svake godine da imaš najskuplje tretmane, vidite šta je metodika, vojska sve piše. Nestao je Horvat, ali nije Banožić", rekao je Milanović.

Hrvatski ministar odbrane Banožić se uoči događaja u kasarni u Našicama oglasio na Fejbuku, gde je obrazložio zašto nije pristvovao ispraćaju vojnika na Kosovo.

"Hrvatska vojska je iznad svih nas političara. Svi smo prolazni, a ona će biti tu dok je Hrvatske. Nisam otišao u kasarnu "132. brigade HV" u Našicama  na ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju Krora, jer ne želim da učestvujem u performansu gospodina koji nažalost ne razume prve dvije rečenice iz ove objave. Pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta želim srećan put i uspešnu misiju. Vidimo se uskoro", poručio je Banožić.