Menduh Tači: Mešanjem u izbore u Severnoj Makedoniji Kurti skreće pažnju sa neuspeha Kosova

Menduh Tači
Izvor: Facebook

Lider Albanske demokratske partije u Severnoj Makedoniji Menduh Tači izjavio je da je intervencija kosovskog premijera Aljbina Kurtija na izborima u Severnoj Makedoniji zaoštrila situaciju među tamošnjim Albancima i dodaje da Kurti time skreće pažnju sa neuspeha Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Tači je rekao da Kurtijevo mešanje u izbore u Severnoj Makedoniji ne ujedinjuje albanske stranke, već ih deli.

On je dodao i da Kurtijeva intervencija ima za cilj da skrene pažnju sa velikih neuspeha koje, prema njegovim rečima, Kurti ima u kosovskoj politici.

"Napetost je mnogo porasla zbog događaja od prošle godine, intervencije Rusije u Ukrajini i pokušaja Rusije da pokaže svoju snagu na Balkanu. Zaoštravanju situacije na izborima u Severnoj Makedoniji pomogla je i intervencija Aljbina Kurtija. On direktno interveniše. Bila je napeta situacija etničkih Makedonaca, a sada je napeta i za Albance. Ne vidim nikakav politički razlog za njegovo mešanje, razlog je lični", ocenio je Tači.

Kazao je da do sada nije čuo ni od njega ni od onih koji ga podržavaju da imaju neku jasnu platformu za izbore. 

"Njegova intervencija samo uvodi podelu unutar Albanaca u Severnoj Makedoniji. Kurti ne ujedinjuje albanske stranke, ali dolazi da ih podeli. Opozicija koju on podržava ima minimalne šanse da se takmiči sa evropskim frontom. Nadaju se da će ih makedonska opozicija, koja ima nacionalistički program koji ne predviđa ustavne promene, pa čak ni blokiranje procesa integracije, prihvatiti kao podršku vladi.  To je nedostojna ponuda i nije dobra ni za budućnost Albanaca. Ovo je prevara i sam Kurti, dobro zna koliko imamo. Znamo dobro koliko Albanija i Kosovo mogu da pomognu jedni drugima. Mislim da Kurtijeva brutalna intervencija ima i druge razloge, skretanje pažnje na velike neuspehe koje ima u kosovskoj politici", rekao je Tači.