Taravari: Kao predsednik predložiću da Severna Makedonija izađe iz Otvorenog Balkana

Arben Taravari
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Kandidat za predsednika na izborima u Severnoj Makedoniji koalicije "Vredi" Arben Taravari juče je tokom predsedničke debate sa Bujarom Osmanijem izneo svoj program koji predviđa napuštanje inicijative "Otvoreni Balkan".

Što se tiče članstva u EU, Taravari u debati na TV21 kaže da bi Makedonija po svaku cenu trebalo da počne pregovore sa EU.

"Kada to kažem, želim da istaknem da se ustavne promene moraju desiti i eventualno ću kao budući predsednik Makedonije pokušati da odem u prvu posetu Briselu, odakle ću po svaku cenu tražiti da to bude poslednji uslov koji je postavljen za Makedoniju. Moja reč je za francusko-nemački predlog napravljen u junu 2022. Zatim ću od mandatara kome ću predati mandat tražiti da se obezbedi većina poslanika, ali i dinamika za sprovođenje ustavnih promena i naravno kao predsednik zemlje, pozivajući se na član 121. Ustava, predložiću da se isključimo iz inicijative 'Otvoreni Balkan'", rekao je Taravari.

Smatra da se "Makedonija nalazi na raskrsnici koja je veoma važna za budućnost zemlje jer se nalazi u trostrukoj krizi – ekonomskoj, političko-ustavnoj i etičkoj i moralnoj krizi".

"Ove tri krize su polarizovale društvo, što je uticalo na podele između ljudi i društva i na porast evroskepticizma, što nije dobro za državu, a ni za minimiziranje liberalne demokratije. Kao predsednik zemlje, pokušaću da učinim sve što je u mojoj moći da održim unutrašnju koheziju zemlje i da razvijem evropski put Makedonije. Naravno, Makedonija je dom svih etničkih grupa koje ovde žive, to je multietnička država, pa se stručnjaci koji su zajedno sa mnom pripremali moj program zasnivaju na četiri glavna stuba, kao što su integracija u EU, drugo, bezbednost, treće, pravedna država i četvrto, konsenzualna demokratija", rekao je Taravari.

Dodaje da je sreća što je Severna Makedonija već deo Natoa.

Raspravljajući o uticajima u zemlji, Bujar Osmani tokom debate je rekao da Rusija predstavlja realnu pretnju.

"Ruska Federacija je najveća pretnja zapadnom svetu i to je crno na belo navedeno u strateškom konceptu Natoa. Ovo nije politički narativ, već pristup i strategija Natoa da je to najveća pretnja našem svetu. Mislim da je Ukrajina samo početak ruskih imperijalističkih ambicija, ako Rusija pobedi u Ukrajini, ona će se samo pretvoriti u globalnu evro-azijsku silu i početi da pretenduje na Zapad. Nacionalizam koji raste u Severnoj Makedoniji je rezultat frustracija zbog blokade evropskog puta", rekao je Osmani.

Osmani je u debati na TV 21 naglasio da su izbori narodni referendum o tome kakvu zemlju žele.

Jedan put, istakao je, omogućava prosperitetnu evropsku budućnost, a drugi put vodi u izolaciju, bez perspektive i dvosmislenosti.

"Ovi izbori su narodni referendum kakvu budućnost želimo, mi smo na raskrsnici koja će odrediti sudbinu našeg naroda. Krenuo sam ovim putem evropskih i evroatlantskih integracija zemlje pre nekoliko godina, otvorio sam mnoge integracione procese, upravljajući glavnim integracionim sporazumima i želim da dovršim najveći san naših građana, odnosno integraciju u EU, u ulozi predsednika", rekao je Osmani.