Suroi: Članstvo Kosova u NATO verovatnije od članstva u UN

Veton Suroi
Izvor: Koha ditore

Publicista i novinar Veton Suroi smatra da će Kosovo teško postati članica UN, zbog prava veta Rusije i Kine, i da je verovatnije članstvo u NATO savezu, prenosi Ekonomija onlajn.

Govoreći o članstvu Kosova u NATO, rekao je da bi pretnja koju ta organizacija vidi od Rusije mogla naterati preostale države članice NATO da prihvate Kosovo.

Istakao je da je u svetu u toku rekonfiguracija diplomatskih odnosa, s tim što Sjedinjene Američke Države imaju novi pristup Evropskoj uniji i Rusiji. Suroi je rekao da Kosovo treba da zasniva svoja očekivanja na "onome što je moguće”.

"Videli smo pogrešno dijalog, svaki put je potpisivanje sporazuma bilo istorijsko i pružalo priliku Kosovu da se učlani u UN. Ne znam zašto treba misliti da će ovaj proces iznenada zadovoljiti Rusiju i Kinu, koje imaju pravo veta. Moramo se osloniti na ono što je moguće i poželjno, biti deo NATO. Moramo se pozabaviti sa četiri zemlje, članice NATO koje nisu priznale Kosovo, počev od Španije“, rekao je Suroi na KTV.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da zahteva da se briselski dijalog transformiše u evroatlantski dijalog uz učešće SAD i da na putu ka članstvu u NATO, koje je realnije, ne budu prepreka od strane Srbije i Rusije.

Istakao je da su proračuni Rusije dugoročni, imajući u vidu da je Rusija kao država pružila mogućnost Vladimiru Putinu da još 15 godina bude na političkoj sceni.

"Za Putina je Kosovo poput Srbije, poput Ukrajine, poput Krima i Gruzije. On ih vidi kao tačke sukoba sa Zapadom“, dodao je Suroi.

Povodom najnovije ideje, o razmeni teritorija na Balkanu, Suroi je rekao da to odgovara Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, jer se gubi fokus sa glavne teme dijaloga da Kosovo bude ravnopravno sa Srbijom.

Miodrag iz Peći
17. April 2021.
Kosovo nikada neće biti u NATO dok je Srpske Liste jer neće ni biti ni Vojske Kosova takođe zbog Srpske Liste i zato što će Srbi bojkotovati Vojsku Kosova (kao što su Albanci svojevremeno bojkotovali JNA i Vojsku SRJ) i što je nemoguće sprovesti jedinstvo komande jer nema "Kosovarskog jezika" i uostalom u NATO se primaju članice UN sa definisanim granicama a to Kosovo nikad neće biti. I najzad sve će zavisiti od Srbije i Srpske Liste.