U Кongresu 26. oktobra rasprava o Balkanu

Kongres SAD
Izvor: sr.Wikipedia.org

Pred Pododborom za Evropu 26. oktobra u američkom Кongresu biće održano saslušanje pod nazivom "Angažovanje SAD-a na Balkanu", a ove aktivnosti dolaze usled pojačanih političkih tenzija, posebno u Bosni i Hercegovini, gde se iščekuju konkretniji potezi SAD-a, prenosi Klix.ba.

Na tom zasedanju trebale bi se čuti smernice američke politike na Кosovu, ali i u BiH, gde su Sjedinjene Američke Države već počele pripreme za delovanje imenovanjem novih čelnih ljudi.

Tako bi u BiH uskoro trebao doći novi ambasador Majkl Marfi, koji je pre desetak godina već radio kao politički savetnik u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Takođe, za novog regionalnog predstavnika imenovan je ambasador Gabrijel Eskobar, dok je Metju Palmer dobio zaduženje da se bavi reformom izbornog procesa u BiH.

Do kraja meseca ili početkom novembra SAD bi trebale objaviti novu crnu listu na kojoj su imena osoba i kompanija koje će dobiti određenu vrstu američke kazne, a pre svega zbog korupcije i kriminala koje SAD ocenjuje kao preteću.