U Parizu predstavljen prototip prvog albanskog borbenog vozila “šota”

šota - albansko borbeno vozilo
Izvor: Facebook/Niko Peleši

Na međunarodnom sajmu Eurosatori u Parizu na kome učestvuje oko 2.000 izlagača danas je predstavljen prototip prvog albanskog borbenog vozila “šota”, a ministar odbrane ove zemlje Niko Peleši ocenio je da je to veliko dostignuće namenske industrije, prenosi Albanijan post.

"Predstavljen na sajmu EUROSATORI u Parizu, prvi prototip albanskog vojnog vozila Šota je važan trenutak koji označava prvo učešće Albanije na ovom značajnom međunarodnom događaju i predstavlja veliko dostignuće za našu odbrambenu industriju“, kaže Peleši.

Vozilo je opremljeno naprednom tehnologijom i može se koristiti u širokom spektru vojnih i civilnih operacija, uključujući transport trupa, spasilačke operacije i bezbednosne misije. Svrha stvaranja ove mašine je jačanje albanske vojne industrije.

„Šota“ je prvo oklopno vojno vozilo „Made in Albania“.

„ŠOTA, prvo albansko vojno vozilo, rođeno iz srca našeg naroda i stvoreno snagom izuzetnih Albanaca. Snažan, neustrašiv, ponosan – SHOTA oličava duh inovacije i osnaživanja“, piše kompanija koja je proizvela je vojno vozilo.

„Šota“ je oklopno vojno vozilo projektovano u Albaniji da ispuni najviše međunarodne standarde bezbednosti i odbrane.

U proizvodnoj kompaniji su istakli da je "Šota" samo početak niza novih inovacija u sektoru odbrane, sa ciljem jačanja albanske vojne industrije i stvaranja novih mogućnosti zapošljavanja i profesionalnog razvoja mladih i žena.

Vozilo je proizvedeno u kompaniji “Timak” osnovanoj 2016. godine. Firma se fokusira na proizvodnju, preradu i ugradnju nadgradnje različitih vozila, kao što su vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, cisterne za vodu, vozila za zimsko i letnje održavanje puteva.

Do sada je proizvela preko 150 vozila hitne pomoći, kako za albanske bolnice, tako i za susedne zemlje kao što su Severna Makedonija, Bugarska i Turska.

Timak, sa sedištem u Kašaru, pregovara o drugim alatima, koji će biti proizvedeni uz pomoć stranih humanitarnih organizacija.

Na sajmu Eurosatori u Parizu učestvuju delegacije iz više desetina zemalja, kao i predstavnici SAD i Nato.

Sajam traje od 17. do 21. juna.