UN: Tirana među sedam najskupljih evropskih prestonica, na skok cena uticalo pranje novca

Tirana -Posthumni muzej Envera Hodže
Izvor: Blic

Cene stanova porasle su u poslednjih nekoliko godina u Tirani, sa stopama koje prevazilaze čak i metropole Evrope, zbog čega se glavni grad Albanije našao među sedam najskupljih evropskih prestonica, piše u izveštaju Ujedinjenih nacija, a prenosi Kosovapres.

Izveštaj Ujedinjenih nacija, u kojem se ocenjuje urbani razvoj Albanije, pokazuje da je na povećanje cena uticalo i pranje novca.

„Do 32 odsto nekretnina prodatih u prvih šest meseci 2021. godine kupili su ljudi koji nisu državljani Albanije. Pranje novca verovatno je doprinelo povećanju cena u Tirani i priobalnim oblastima", navodi se u izveštaju.

Potom se dodaje da su stanovi u glavnom gradu Albanije sve nepristupačniji.

"Čak i mogućnosti kupovine stana postaju otežane, jer je Tirana sa prosečnom cenom od 1.200 evra po kvadratnom metru među sedam glavnih evropskih gradova sa visokim nivoom stambene nepristupačnosti", navodi se u izveštaju.

Za Ujedinjene nacije, stambene zgrade nasleđene iz socijalističkog doba pate od nedostatka investicija i nedovoljnog održavanja. U Albaniji je, pak, prisutna i prenaseljenost, pa je stopa prenaseljenosti opšte populacije veća od 58 odsto, što je najviše u Evropi, osim u Crnoj Gori.

"Stambeno tržište sa hipotekarnim kreditima je u razvoju, jer samo jedan procenat vlasnika plaća kredite i kupuje nekretninu iz kredita. To pokazuje da sektor ostaje neformalan, pa se stanovi i dalje plaćaju uglavnom kroz gotovinu i doznake", piše u izveštaju.