VMRO-DPMNE i VLEN počeli dogovore o formiranju vlade, jedna od tačaka istupanje iz Otvorenog Balkana

VMRO-DPMNE
Izvor: MRT

Predstavnici VMRO-DPMNE i VLEN-a održali su danas sastanak na kome su razgovorali o formiranju nove Vlade Severne Makedonije, a kako saznaje Alsat M dogovoreno je da jedna od tačaka sporazuma bude istupanje iz Otvorenog Balkana, prenosi Kljan Kosova.

Prema saznanjima ove televizije predstavnici obe koalicije su našli zajednički jezik za jednu od ukupno od pet tačaka načelnog sporazuma za formiranje buduće vlade.

„U okviru strateškog opredeljenja zemlje ka EU, VLEN je zatražio hitno napuštanje i distanciranje od inicijative koja je u suprotnosti sa ovim ciljevima. VLEN zahteva hitno povlačenje zemlje iz inicijative Otvoreni Balkan. Ovu ideju je, kako saznaje Alsat, prihvatio i VMRO-DPMNE, iako još uvek nema zvaničnog stava o tome“, navodi se u tekstu.

Precizira se da je predlog za izlazak iz inicijative Otvoreni Balkan dala VLEN obrazlažući strateško opredeljenje Severne Makedonije prema EU.

Na sastanku predstavnika VMRO-DPMNE i VLEN dogovoreni su opšti principi saradnje za buduću vladu i da će se nakon formiranja radnih grupa razgovori nastaviti do njihove finalizacije.