Advokati: Suđenje Tačiju, Krasnićiju, Seljimiju i Veseljiju trajaće minimum pet godina

 Specijalni sud Hag optuženi
Izvor: Klan Kosova

Suđenje u Hagu liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadri Veseljiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, trajaće najmanje pet godina, smatraju stručnjaci, prenosi Ekonomija onlajn.

Amer Alija iz Fonda za humanitarno pravo pojašnjava da suđenja za ratne zločine obično traju dugo, posebno u međunarodnim tribunalima, što je praksa koju, prema njegovim rečima, sada sledi i Specijalni sud.

"Za period od tri, četiri meseca, saslušano je samo 15 svedoka koje je predložilo Specijalizovano tužilaštvo tako da u proseku za jednog svedoka treba od dva do pet dana, u zavisnosti od okolnosti i iskaza koji je dat. S druge strane, broj svedoka je 350, prema tome ovo suđenje sigurno će trajati i do pet godina", rekao je Aljia.

Advokatica akreditovana od Specijalnog suda Fehmije Gaši Bitići napominje da će proces biti dug, ali ne zbog odugovlačenja, jer Sud po njenim rečima ne zanemaruje proceduru.

"Čini se da ide sporo, naravno i nama jer su ljudi u pritvoru. Sud poštuje proceduru, ali ima mnogo svedoka", rekla je Bitići.

Suđenje za ratne zločine  četvorici komandanata nekadašnje OVK počelo je 3. aprila ove godine. Oni se u pritvoru u Hagu nalaze od novembra 2020. godine.