Hag: Odbijena žalba Sabita Januzija na rešenje o pritvoru

Sabit Januzi
Izvor: Specijalizovana veća Kosova

Apelaciono veće specijalnog kosovskog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg pripadnika OVK Sabita Januzija na rešenje kojim mu je u decembru prošle godine određen pritvor.

U obrazloženju, veće je naglasilo da je sudija za prethodni postupak Nikola Giju pravilno postupio kada je odbio zahtev odbrane da Januzi bude pušten na privremenu slobodu i odredio mu pritvor zbog rizika da bi mogao da pobegne, ometa rad suda ili ponovi krivično delo.

Veće je potvrdilo i zaključak sudije Gijua da na Kosovu ne postoje uslovi i mehanizmi za suzbijanje tog rizika i da je stoga pritvor nužan.

Između ostalog, obe instance Specijalizovanih veća Kosova utvrdile su da "policija Kosova nema kapacitet da sprovede mere koje bi u dovoljnoj meri umanjile rizik od opstrukcije (suda) ili ponavljanja krivičnog dela", ako bi Januzi bio privremeno oslobođen.

Januzi je na Kosovu uhapšen 5. oktobra prošle godine, zajedno sa Ismetom Bahtijarijem zato što su pokušali da jednog svedoka, čiji je ime u dokumentima zaštićeno, ubede ili pretnjama primoraju da odustane od svedočenja ili da izmeni iskaz u procesu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, optuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-1999.

Optužnica, u tri tačke, tereti Januzija i Bahtjarija za krivična dela "zastrašivanja" svedoka i "pokušaja ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji, kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe".

U optužnici piše da su Januzi i Bahtijari, u aprilu prošle godine, dva puta stupili u nedozvoljeni kontakt sa zaštićenim svedokom, po nalogu Hadžija Šalje.

Šalja je u decembru prošle godine uhapšen i od tada je u sudskom pritvoru u Hagu, kao i Januzi i Bahtijari. Tužilaštvo namerava da objedini postupak protiv njih.

Odbijajući Januzijevu žalbu na pritvor, apelaciono veće je, u odluci objavljenoj na internet stranici suda, ukorilo Januzijevog branioca Džonatana Risa (Jonahtan Rees) zato što je kao osnov za žalbu koristio poverljivi deo odluke kojom je prošle jeseni predsednica suda Ekaterina Trendafilova odredila uslove pod kojim je njegovog tadašnjeg klijenta Hisnija Gucatija pustila na prevremenu slobodu na Kosovo.

Gucati je, kao predsednik Udruženja ratnih veterana OVK, bio osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zato što je objavio poverljive dokumente suda i otkrio identitet zaštićenih svedoka.

Odlukom Trendafilove, Gucati je u oktobru prošle godine pušten na slobodu pošto je izdržao dve trećine kazne, ali uz obavezu da poštuje uslove koje je sud nametnuo.

Januzijev branilac je u žalbi citirao navodnu konstataciju iz poverljivog dokumenta Trendafilove da je na Kosovu formirana "mašinerija" koja može sprovesti njeno naređenje Gucatiju da ne stupa u kontakt i ne komunicira sa svedocima, kao i nadgledati druge uslove koje mu je sud nametnuo.

Po braniocu Risu, ta "mašinerija" mogla bi kontrolisati i poštovanje uslova pod kojim bi Januzi bio pušten na privremenu slobodu.

Advokat je u žalbi stoga tražio da Januzi bude oslobođen do početka suđenja.

Sudije apelacionog veća utvrdile su, međutim, da je Januzijev branilac na nedozvoljeni način upotrebio poverljivi deo odluke predsednice Trendafilove, koji nije bio dostupan ni sudijama, ni tužilaštvu, već samo Gucatijevoj odbrani, odnosno samom advokatu Risu.

"Veće na takvo ponašanje gleda veoma ozbiljno i smatra da ono predstavlja neovlašćeno objavljivanje poverljivih informacija" kojim se krše pravila, piše u odluci.

Sudije su upozorile advokata Risa da se pridržava pravila i da bi, ukoliko ponovo ne bude poštovao profesionalne obaveze, mogao biti zvanično opomenut.

Tužilaštvo je prethodno tražilo da Januzijeva žalba bude odmah odbijena upravo zbog zloupotrebe poverljivog materijala iz drugog predmeta.

Apelaciono veće utvrdilo je i da je, nasuprot tvrdnji odbrane, situacija u kojoj je Januzi, koji tek očekuje suđenje dok mu se obelodanjuju dokazi tužilaštva, potpuno drugačija od položaja Gucatija, koji je pušten na uslovnu slobodu kada je odslužio veći deo kazne.

Posle Gucatija, predsednica Trendafilova je u decembru 2023. pod istim uslovima na prevremenu slobodu pustila i Nasima Haradinaja, koji je bio osuđen na istu kaznu zbog istog krivičnog dela - ometanja suda i zastrašivanja svedoka.

Gucati i Haradinaj u pritvoru u Hagu bili su od septembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.