Haljitjaha na svedočenju Tačiju i ostalima: OVK nije imala ni zatvore, ni vojne sudove

Sadik Haljitjaha
Izvor: Kosovo Online

Bivši zamenik komandanta Operativne zone patrole Sadik Haljitjaha rekao je pred Specijalnim većem Kosova u Hagu da u njegovoj oblasti nije bilo zatvora ili vojnih sudova, prenosi Koha.

Sudija ga je pitao o dokumentu, koji javnost ne može da vidi), a koji predstavlja pismo vojnog suda OVK.

"Da li se slažete da se na prvi pogled ovde pojavljuje broj 7/99 i datiran 2. februara 1999. godine, dolazi od glavnog vojnog tužioca Oslobodilačke vojske Kosova i ima veze sa krivičnim osudama 03/99 1. februara 99. godine koje je vojna policija Operativnog područja Paštrika podnela protiv korpusa Osman Berat. Vidite li to?", pitao je sudija.

Svedok Haljitjaha je u petom pojavljivanju pred sudom kazao da OVK nije imala vojni sud, ali je potvrdio da vidi taj dokument koji, kako je kazao, nikada ranije nije video. 

Sudija ga je pitao o dokumentu u kojem se navode imena Škeljzen Ahmeti i Vjolca Mali i koji je predstavljen kao odluka vojnog suda OVK.

"Ni danas Kosovo nema vojni sud. Kako je onda mogao da ga ima? Iznenađen sam, ne razumem", rekao je Haljitjaha.

Predloženi svedok tužioca, takođe je rekao da u Budakovu nije bilo pritvorskih mesta ili zatvora.

"Nije bilo zatvora, niti smo imali objekte za zatvor, ni za  sud, tu bi trebalo da budu advokati, tužilaštvo, policija, zatvor i zatvorski čuvar... Nismo imali ništa slično", kazao je.

On je rekao da nikada nije naredio hapšenje civila.

"Nije da neću priznati, da je istina, pristao bih na doživotnu kaznu zatvora za sebe. Pokušao sam da zaštitim svojim životom 200.000 civila u Operativnoj zoni Paštrik, bilo da se radi o albanskoj zajednici ili nekoj drugoj zajednici...", rekao je Haljitjaha.

On je nakon ovih reči zaključio svedočenje, ističući da se nada da je dao "skroman doprinos" i da veruje da su njegovi dokazi validni. 

"Sloboda oslobodiocima!", poručio je Haljitjaha na kraju svedočenja.

Halitjaha svedoči u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.