Nastić sa čitaocima u Berlinu o svojoj knjizi "Krug": OVK je finansirao i obučavao Zapad

Žaklin Nastić
Izvor: Privatna arhiva

U Centru Marksa i Engelsa u Berlinu poslanica nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić razgovarala je sa čitaocima njene knjige "Kraj", u kojoj između ostalog, opisuje kako su OVK početkom 1990-ih obučavale države poput Nemačke, SAD i Velike Britanije i kako su zapadne države finansirale oružje i municiju za tu "terorističku organizaciju" kako bi se pripremili za rat protiv Jugoslavije.

Nastić je svoj roman objavila prošlog aprila, a u okviru promocije u Berlinu u diskusiji sa publikom govorila je o aktuelnim sukobima u kojima Zapad nastavlja da se ponaša na, kako kaže, krajnje nemoralan način i sa dvostrukim standardima.

Ona u svom romanu kritikuje zapadne vlade da iskorišćavaju ljudska prava protiv država kao što su Rusija i Kina, dok ekonomski i vojno blisko sarađuju sa diktaturama kao što su Saudijska Arabija i Katar.

"Decenijama takozvane zapadne vrednosne države promovišu i finansiraju ratove i državne udare širom sveta, a takođe su vojno uključene u rušenje vlada i postavljanje drugih prema njihovim željama. Oni takođe isporučuju oružje širom sveta", istakla je Nastić.

Nastić je na primeru Nato agresije na Jugoslaviju u svom delu slikovito opisala dvostruke standarde nemačke vlade i njenih prethodnika.

U knjizi, kako se moglo čuti, navodi i "kako je bivši ministar spoljnih poslova i vicekancelar Joška Fišer javno pravdao ilegalni rat protiv Jugoslavije 1999. lažima o sprečavanju drugog Aušvica na Kosovu, čime je Nemačku aktivno uključio u rat po prvi put od početka Drugog svetskog rata". 

U knjizi opisuje, između ostalog, i kako su "teroriste OVK početkom 1990-ih obučavale države poput Nemačke, SAD i Velike Britanije i kako su zapadne države finansirale oružje i municiju za terorističku organizaciju kako bi se pripremili za rat protiv Jugoslavije".