Miftaraj: Ministar pravde Albanije može da odobri ili odbije zahtev Specijalnog suda za izručenje Godžaja

Ehat Miftaraj
Izvor: Gazeta Express

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da ministar pravde u Albaniji može da odbije zahtev Specijalnog suda za izručenje bivšeg pripadnika OVK Dritana Godžaja, koji je pre nekoliko dana uhapšen u toj zemlji, prenosi Ekonomija onlajn.

Miftaraj objašnjava da Specijalni sud nema nadležnost na teritoriji Albanije.

Iako Specijlano tužilaštvo ima pravo da raspisuje međunarodne poternice u državama koje priznaju Specijalni sud, Miftaraj ističe da je politička volja tih zemalja hoće li poštovati odluku suda.

„Zakon o Specijalizovanim komorama uglavnom ima nadležnost na teritoriji Kosova, što znači da je obavezan za teritoriju Kosova. Dok za države koje su u nekom obliku priznale Specijalni sud, ostaje politička volja da li žele da priznaju i poštuju odluke Specijalnog suda. Volja je ministra pravde Albanije da li će u ovom slučaju odobriti zahtev za izručenje Hagu”, kazao je Miftaraj.

Govoreći o osmogodišnjem radu Specijalizovanih veća, Miftaraj predviđa produženje procesa. On je skeptičan da se proces koji se u Hagu vodi protiv bivših vođa OVK može završiti za četiri godine.

„Kosovski institut za pravosuđe sistematski prati rad Specijalnog suda i sve sednice koje su javne. Nažalost, taj sud radi sa veoma niskim tempom efikasnosti, vidimo da će se sudski proces odugovlačiti. Ako za osnovu uzmemo činjenicu o glavnom slučaju u kome su umešani bivši predsednik Tači i drugi, ovom slučaju će, po svemu sudeći, trebati tri ili četiri godine da u prvom stepenu dobije epilog“, kaže Miftaraj.

Dritan Godžaj je, po nalogu Specijalnog tužilaštva, uhapšen pod sumnjom da je ometao rad suda u Hag, a sud u Tirani odredio je meru pritvora od 40 dana.