Odbrana Šalje završila sa izvođenjem dokaza u Hagu

pjetar šalja
Izvor: Indeksonline

Odbrana Pjetra Šalje optuženog za ratne zločine uključujući i one u Kukrešu u Albaniji, završila je sa izvođenjem dokaza odbrane u procesu koji se vodi pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Odbrana Pjetra Šalje završila je sa izvođenjem dokaza odbrane u procesu koji se vodi pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Odbrana je ovo saopštila kroz podnesak koji su sudu podneli 15. januara, a dostupan je portalu Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

“Odbrana potvrđuje da nema više svedoka za pozivanje niti izvođenja dodatnih dokaza, osim onih koji su predloženi u današnjem Zahtevu za prihvatanje dokaza i Zahtevu za prihvatanje dokaza na osnovu pravila 155 Pravilnika, kao deo procesa u ovoj fazi. U skladu sa pravilom 131 Pravilnika, odbrana zatvara dokazni postupak”, navodi se u podnescima odbrane Šalje koji su podneli advokati Žan Luis Žilisen, Hedi Aunini i Leto Kariolo.

Suđenje Šalji počelo je 21. februara 2023 uvodnim rečima tužilaštva i odbrane, a sledećeg dana se o optužnici izjasnio i sam Šalja.

Izvođenje dokaza Tužilaštva počelo je u martu. Saslušano je ukupno deset svedoka, a u avgustu su dokaze izneli advokati koji zastupaju dve žrtve u ovom postupku.

Šalja je uhapšen 16. marta 2021. u Belgiji. U Hag je prebačen 15. aprila te godine na osnovu zahteva za saradnju u sprovođenju naloga za hapšenje i naloga za transfer koji su izdale Specijalizovane komore Kosova.

U potvrđenoj optužnici, Šalja se tereti za individualnu krivičnu odgovornost za različita dela ratnog zločina uključujući i protivpravna zatvaranja, okrutno postupanje, mučenja i ubistva.

On se tereti za krivična dela koja su počinjena između 17. maja 1999. i 5. juna 1999. godina u fabrici metala u Kukrešu, a koje je, prema optužnici, u to vreme koristila OVK.