Redžep Seljimi ponovo traži da se brani sa slobode

Redžep Seljimi
Izvor: Print Screen

Bivši poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi, koji je kao jedan ov nekadašnjih lidera OVK optužen za ratne zločine, ponovo je zatražio da bude pušten iz haškog pritvora i dobije mogućnost da se brani sa slobode, prenosi Indeksonlajn.

Preko svog advokata Džefrija Robertsa, Seljimi je podneo nove uslove kojih je spreman da se pridržava ako mu se dozvoli da bude pušten iz pritvora.

Jedan od tih uslova je i predaja putnih isprava i lične karte kako bi uverio sud da ne može putovati.

"Gospodin Seljimi predao bi svoj pasoš i sve druge važeće putne isprave ovlašćenim službenicima, uključujući i svoju kosovsku ličnu kartu koja omogućava putovanje u Albaniju“, rekao je advokat Roberts.

Odbrana je ukazala da u Seljimijovoj kući postoji i prostorija u kojoj će se obavljati sve vanporodične posete u prisustvu službenika Kosovske policije.

"U kući je predviđena posebna prostorija u kojoj će se sve posete van porodice obavljati u prisustvu službenika Kosovske policije koji bi čuvali stan, koja bi bila pod video nadzorom koji će snimati ili prenositi sve vanporodične sastanke kako bi čuvari mogli nadgledati, ali i Sekretarijat suda pratiti“, naveo je Roberts.

Roberts je predložio da se Seljimi pusti na slobodu do 29. januara, kada će biti dostavljeni neredigovani iskazi zaštićenih svedoka Tužilaštva.

Seljimi je optužen za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje i ubistva.

Sud je ranije isti zahtev već jednom odbio uz argument da postoji rizik da bi Seljimi, ukoliko bi bio privremeno oslobodjen, mogao da pobegne, utiče na svedoke, opstruiše rad Suda ili ponovi krivično delo.