Šalja se izjasnio da nije kriv po optužnici Specijalizovanog tužilaštva u Hagu

Hadži Šalja
Izvor: Ekonomia Online

Bivši pripadnik OVK Hadži Šalja izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koju je protiv njega podiglo Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, prenosi RTV.

Šalja je optužen po tri tačke, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti putem teške pretnje, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti učešćem u zajedničkom delovanju grupe i zastrašivanje u toku krivičnog postupka.

Prema navodima optužnice, Šalja i saizvršioci, uključujući Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija, su od 5. do 12. aprila 2023. godine kao grupa koordinisali zajedničke aktivnosti pre i nakon što su Januzi i Bahtijari kontaktirali svedoka.

U optužnici se dalje navodi da su Januzi i Bahtijari po nalogu Šalje u dva navrata pojedinačno kontaktirali sa svedokom kako bi ga ozbiljnim pretnama i obećanjem koristi naveli da povuče izjavu ili da se uzdrži od davanja iskaza u postupku pred Specijalizovanim većima.

Prema navodima iz optužnice, takvo postupanje pokazuje da je Šalja sa umišljajem zastrašivao svedoka i ometao službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti.

Januzi i Bahtijari su od ranije u pritvoru u Hagu.

Optužnica protiv Šalje potvrđena je 4. decembra, on je uhapšen 11. decembra u Prištini i sa njim je razgovor obavio Euleks, a 12. decembra je prebačen u Hag.

Šalja je kao osumnjičeni pozivan na razgovor u Hag i pre tri godine.

U Hagu je u toku suđenje bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila, a oni su u pritvoru u Hagu.

Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je ranije da će u postupku protiv njih izjave dati više od 300 svedoka.

U Prištini su krajem oktobra i početkom novembra izvršeni pretresi kuća nekoliko bivših Tačijevih savetnika.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.