Šalja: Specijalni sud nema poverenja u kosovske institucije

Bedžet Šalja
Izvor: Koha ditore

Direktor Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bedžet Šalja kaže da Specijalni sud nema nikakvu odgovornost prema institucijama Kosova iako ga je osnovala Skupština, prenosi Ekonomija onlajn.

„Specijalni sud je još jedan sud koji ne reaguje na naš sistem, iako su deo kosovskog pravosuđa, nemaju nikakve veze sa tim. Oni nisu odgovorni ni Kosovu, ni Skupštini kao osnivaču, ni ministarstvu, ni bilo kome. Nemaju osnov da drže bivše lidere OVK u pritvoru. Jer svi koji se nalaze u pritvoru, od kojih je nekima počelo suđenje, imaju dobre advokate koji bi, da imaju zakonski prostor, mogli da im pritvor zamene blažom merom”, kaže Šalja.

Šalja je dodao da ne postoji spremnost kosovskih institucija da daju dovoljnu i jaku garanciju.

„Postoji nespremnost glavnih institucija na Kosovu, bilo Ministarstva pravde ili Vlade Kosova, da daju jaku garanciju. Zapravo, nekako sam ubeđen da oni na neki način čak hoće da oni da budu kažnjeni, da ih ne puste iz zatvora. I sve to ide u prilog Specijalnom sudu da nastavi sa pritvorom”, rekao je Šalja.

Šalja je rekao da Sud u Hagu, držanjem bivših lidera OVK u pritvoru, krši ljudska prava.

“Jugoslavija je bila mnogo liberalnija u smislu suočavanja sa okolnostima onih koji su u pritvoru ili onih koji su osuđeni jer ih je ranije pustila na slobodu. Nepoverenje prema Kosovu, prema institucijama Kosova, prema policiji Kosova, što je Specijalni sud u Hagu otvoreno pokazao, odlučujući je faktor da ovi ljudi, kršeći ljudska prava, drže bivše lidere OVK u pritvoru", rekao je Šalja.