Specijalizovana veća u Hagu danas nastavljaju sa radom

Specijalni sud Hag - Gucati - Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nastavljaju danas sa radom nakon tri nedelje pauze, a očekuje se da se ove nedelje pred porotom pojavi Pjeter Šalja, prenosi Gazeta ekspres.

Sledeće nedelje će biti nastavljeno suđenje bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasniću i Redžepu Seljimiju.

Advokat Amer Aliaj kaže da će se i u ovoj godini nastaviti saslušanje svedoka koje je predložilo Tužilaštvo u predmetu protiv Tačija i drugih.

„Tokom ove godine imaćemo intenzivna ročišta, posebno u slučaju protiv Tačija i drugih, ako pogledamo kalendar ili zakazana ročišta do jula meseca, zakazano je više od 80 ročišta, imamo i ostale slučajeve koji su aktivni, kao i još tri slučaja ometanja sprovođenja pravde“, rekao je Aliaj.

Akreditovani advokat Artan Ćerkini ističe da će u prvom mesecu ove godine porota moći da odlučuje o slučaju Pjetra Šalje optuženog za ratne zločine.

„Slučajevi ometanja pravde, koliko sam video, nema razloga da se odugovlače jer broj svedoka nije veliki, posebno u ova poslednja tri slučaja, a postoji realna mogućnost da se suđenje završi u roku od godine, dok je i suđenje Pjetru Šalji pri kraju i verujem da ćemo u toku ove godine, a možda i u prvoj polovini ove godine, imati presudu u vezi sa njegovim slučajem“, Ćerkini.

On dalje kaže da sud mora da donese odluku u vezi sa svedocima, jer ih je veliki broj i njihovo saslušanje će dugo trajati.

„Sud i ove godine ima mogućnost da smanji dokazni okvir, da ukloni neke svedoke, jer je njihov broj prevelik i ako će svi svedoci biti saslušani, onda je praktična primena principa suđenja u razumnom roku ozbiljno ugrožena“, dodao je on.