Specijalni sud otkazao posete u Hagu članovima porodica optuženih lidera OVK

Specijalni sud Kosova u Hagu
Izvor: Reporteri

Specijalni sud otkazao je poste članovima porodica i prijateljima bivših lidera OVK, koji su u pritvoru u Hagu gde im se sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, piše Albanian post.

Ovu vest je saopštio Bljerim Tači, brat bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je rekao da su u nedelju imali sastanak sa Tačijem, ali da je ove subote njihova poseta otkazana, i to, kako kaže, bez obrazloženja.

"Danas, dok smo otišli ​​u Hag i tamo napravili sve potrebne rezervacije, pošto smo sutra imali potvrđenu posetu našem bratu, dobili smo obaveštenje da je naša poseta otkazana, bez navođenja razloga, bez objašnjenja", rekao je Tači medijima.

On je naglasio da je isto obaveštenje upućeno i drugim posetiocima, dodajući da je za porodice zatvorenika "ovo ponašanje zaista neprihvatljivo".

"Ne samo da ih pritvaraju mimo svake zakonske prakse, krše im ljudska prava, već sada kažnjavaju i nas, članove njihovih porodica, ne dozvoljavaju nam čak ni posete i susrete sa članovima porodice", navodi on.

Pored toga što su ih tri godine nepravedno držali u zatvoru, tvrdi Tači, "sada pokušavaju da ih još više izoluju, ne dozvoljavajući im ni posete".

"Ovo nema veze sa pravdom", zaključio je brat bivšeg predsednika Tačija.

S druge strane, tokom dana, predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići je zajedno sa zamenikom predsednika DPK Uranom Ismailjijem saopštio da su posetili lidere Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu.

U Specijalizovanim većima Kosova, Krasnići i Ismailji su se sastali sa bivšim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i bivšim predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Prema njegovim rečima, i Tači i Veselji su kao i uvek bili raspoloženi.

"Pronašli smo ih sa Kosovom u umu i srcu, koje nastavlja da ih inspiriše, drži jake i ponosne. Uvek sa njima i uz njih, do dugo očekivanog dana trijumfa pravde! Jer će sunce ponovo izaći", naveo je Krasnići na Fejsbuku.