Svedok na suđenju Tačiju: OVK mi 1998. odvela člana porodice, kasnije pronađen mrtav

Specijalni sud u Hagu.png
Izvor: Reporteri

Na suđenju lideru nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i drugim optuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji zaštićeni svedok optužbe opisao je danas kako mu je OVK 1998. godine otela člana porodice koji je kasnije pronađen mrtav, prenosi Beta.

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 4566, izjavio je da mu je OVK, u leto 1998. godine presrela i odvela člana porodice kod sela Drenovac u opštini Orahovac.

Pokušaji svedoka i drugih rođaka da se kod OVK raspitaju o sudbini otetog ili da ga vide ostali su neuspešni.

"Delimični posmrtni ostaci otetog pronađeni su godinama kasnije", preneo je tužilac Metju Holing u sažetku svedokovog iskaza koji je potpuno zatvoren za javnost.

Prema optužnici, u Drenovcu je bio jedan od više od 40 pritvora u kojima je OVK držala, zlostavljala, mučila i ubijala Albance koje je smatrala "kolaborantima" sa srpskim vlastima, Srbe i Rome.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su članovi tadašnjeg Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.