Suđenje u Hagu: Saslušavani svedoci, suđenje se nastavlja sutra

Suđenje u Hagu u slučaju "Tači i drugi"
Izvor: Kosovo Online

Na suđenju u Hagu, u slučaju protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, danas je počelo saslušanje jedanaestog svedoka koje je, kao i prethodna, održano uz mere zaštite identiteta svedoka, prenosi RTV 21.

Prva pitanja tužioca Džejmsa Pejsa, na zatvorenoj sednici, odnosili su na identitet svedoka, a na ekranu su predočena i neka dokumenta koja, takođe, nisu javnosti dozvoljena na uvid.

Svedoku je pokazana i izjava koju je dao za UNMIK 2003. godine, kao i za Specijalno tužilaštvo 2022. godine, a on je potvrdio svoje potpise na tim dokumentima i rekao da je otvoren da odgovara na pitanja vezana za događaje 1998-1999.

Nakon toga, ročište je završeno, a suđenje se nastavlja sutra svedočenjem tog svedoka, koji ima šifru 3811.

Očekuje se da će njegovo svedočenje trajati dan i po.

Prethodno je saslušan svedok 3540 koji je govorio o periodu 1998. godine kada ga je, kako je naveo, OVK držala zatočenog.

Prema njegovim rečima, radio je kao šumski čuvar kada su ga zaustavili vojnici OVK.

Prvobitno nije rekao da je srpskim vlastima davao informacije o OVK, ali ga je Tačijev branilac Gregori Keho suočila sa izjavom koju je dao Tužilaštvu u kojoj je rečeno da je obavestio Srbiju o aktivnostima OVK.

Svedočenje je završeno u toku dana i održano je uglavnom na sednici otvorenoj za javnost, ali uz mere zaštite, ne otkrivajući njegov identitet.

Suđenje bivšim pripadnicima OVK počelo je 3. aprila, a Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići, koji se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački iz optužbe.

Oni su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine.