Svedok u Hagu: Vojnici OVK me oteli, prebijali i zlostavljali u pritvorima kod Kačanika

Specijalni sud u Hagu.png
Izvor: Reporteri

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, svedok optužbe Agim Idrizi izjavio je da ga je OVK u proleće 1999. nezakonito privela i zlostavljala u pritvorima u okolini Kačanika, prenosi Beta.

Idrizi (63) je prvi albanski svedok koji je dao iskaz bez zaštitnih mera na suđenju Tačiju i saoptuženim članovima Glavnog štaba OVK, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Svedočio je da ga je OVK "otela 5. marta 1999. godine" u njegovom selu Lanište kod Kačanika.

On je potvrdio da je bio šumokradica, odnosno da je "ilegalno prodavao drva" koja su kupovali i srpski policajci.

Svedok je kazao i da je bio pristalica partije Ibrahima Rugove, Demokratskog saveza Kosova, i da se nije pridružio OVK.

Posle hapšenja, prema Idrizijevim rečima, pripadnici OVK su njega i druge pritvorene Albance ispitivali, teško prebijali i mučili, držeći ih u nehumanim uslovima i bez dovoljno hrane na nekoliko lokacija u opštini Kačanik.

Svedoka i druge albanske pritvorenike, od kojih su neki potom bili oslobođeni, vojnici OVK su ispitivali o "kontaktima sa Srbima", kao i o drugim Albancima za koje su sumnjali da sarađuju sa srpskim vlastima, naveo je Idrizi.

Posvedočio je da je, posle boravka u četiri improvizovana pritvora, uspeo da pobegne iz prtljažnika automobila kojim su ga vojnici OVK prebacivali, kada se vozilo prevrnulo.

Tužilac Džejms Pač predočio je svedoku da je bio na spiskovima pripadnika "lokalnih snaga bezbednosti" koje su formirale srpske vlasti u Kačaniku, ali je Idrizi negirao da je to istina.

"Ja se nikada nisam prijavio ni za šta. Nikada nisam bio ni u snagama bezbednosti, ni u policiji", kazao je svedok.

Idrizi je odbacio kao netačne i tvrdnje da su zbog njega neki Albanci završili u zatvoru i da je "tražio od srpske policije da spali neke albanske kuće".

U nastavku suđenja, tužioci su pred sudije kao svedoka izveli Freda Abramsa, predstavnika međunarodne organizacije Hjuman rajts voč.