Diplomate zaboravile na fer plej na Kosovu, nekom podrška, drugima zabrane

Fk Trepča
Izvor: © Kosovo Online

Nedavna vest da je mladi srpski fudbaler iz Gračanice prihvatio da igra za kosovsku reprezentaciju izazvala je oprečne reakcije, ali je još jednom pokazala i dvostruke standarde koji vladaju na Kosovu pa i što se tiče sporta.

Njegova odluka posebno je dobro prihvaćena među albanskom populacijom, a onima koji su taj potez osudili stigla je poruka, čak i od predstavnika američke ambasade u Prištini, da ne treba mešati politiku i sport i da svaki pojedinac ima pravo na ispunjenje svojih snova.

A upravo za to se zalažu gotovo svi srpski klubovi na Kosovu kojima je već duže vreme onemogućeno da ugoste svoje sportske protivnike koji dolaze iz centralne Srbije.

Prema rečima predsednika Fudbalskog saveza Kosova i Metohije Igora Uljarevića zaustavljanje sportskih ekipa na administrativnim prelazima je direktno povezano sa politikom i usmereno protiv srpskih ekipa sa Kosova.

"Tražimo da dopuste našoj deci da se bave sportom, jer im je to poslednjih godina onemogućeno. Drago nam je da su se po ovom pitanju oglasili i međunarodni predstavnici i zato ih pozivamo da utiču na svoje miljenike u Prištini da prestanu sa zaustavljanjem srpskih sportista. Mislim da je takvo ponašanje u 21. veku nedopustivo“, rekao je Uljarević.

Fudbalere „Trepče“ u novoj sezoni sa klupe će predvoditi poznati fudbalski stručnjak Tomas Vasov, koji je u svojoj bogatoj igračkoj karijeri, ali i kao trener, obišao brojne zemlje širom sveta. Ipak, zabranu bavljenja sportom zbog nacionalne pripadnosti do sada nigde nije video.

"To je apsurd koji ja nisam imao prilike da vidim u svojoj dosadašnjoj karijeri, do ovih dana kada sam postao deo FK „Trepča“. Igrao sam dugi niz godina u Belgiji, Kini, radio sam kao trener i u Africi, ali ovo nisam video. Sport treba da bude nešto što ujedinjuje ljude i tu apsolutno ne bi trebalo da bude nikakvih zabrana i teškoća.

To su naša deca i nije bitno da li su oni sa juga ili sa severa. Zabraniti ulazak jednoj Crvenoj Zvezdi koja je ispisala istoriju evropskog i svetskog fudbala, ili košarkaškoj reprezentaciji Srbije je neverovatna stvar i to nikome ne ide u prilog“, rekao je za Kosovo Onlajn šef stručnog štaba FK „Trepča“ Tomas Vasov.

Prvotimac "Trepče“ Žarko Karamatić ne osporava potez i odluku Ilije Ivića da nastupa za reprezentaciju Kosova, ali ističe da je neprihvatljivo da se u istom sportu primenjuju različiti aršini.

„Nama za 15 dana počinje prvenstvo i čisto iz političkih razloga ekipama koje dolaze iz centralne Srbije se zabranjuje ulaz. Mi se dovijamo na različite načine da se izborimo sa tim, ali je više nego očigledno da se politika meša u sport čime najveću štetu upravo trpe sportisti“, rekao je Karamatić.

Predsednik Odbojkaškog saveza Kosova i Metohije Nikola Radomirović je podsetio da su poslednji sa prelaza Brnjak vraćeni odbojkaši „Požege“ koji nisu uspeli da odigraju meč protiv vršnjaka iz „Mokre Gore“ u Zubinom Potoku.

„S druge strane imamo primer mladog fudbalera Ivića koji igra za reprezentaciju Kosova i koji je dobio podršku međunarodne zajednice. Imamo i stav američke ambasade da ne treba mešati politiku i sport, pa zato i mi apelujemo na njih i ostale međunarodne predstavnike da se isto tako pobrinu i omoguće nam da i mi igramo svoje utakmice u Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću, Gračanici, Štrpcu i da se, kao što je to sada slučaj, ne meša politika u sport“, rekao je Radomirović.

Rampa na prelazima više puta je spuštena i za košarkaške ekipe, a prvi čovek KK „Trepča“ Đorđe Vučičević ističe da su prištinske vlasti, osim takse na robu iz Srbije, uvele i taksu, odnosno zabranu na sport.

„Mi imamo velike probleme, jer utakmice kao domaćini igramo na terenima u Raški, Novom Pazaru. Mi za našu decu tražimo ono što imaju svi u svetu, a to je da igraju utakmice u svom gradu, gde mogu da ih gledaju roditelji, prijatelji, drugovi. Imamo i novu halu sportova u kojoj, zbog tih problema na prelazima, nije odigrano mnogo utakmice“, rekao je Vučičević.

misterNO
25. Februar 2020.
Svi zaboravljamo da je još 2014-te godine Kosovo primljeno u MOK. Mi se nismo bunili. Vlade Divac, predsednik OKS, tada je izrazio svoje nezadovoljstvo odlukom da Kosovo bude primljeno u MOK, ali da je prihvatio tu odluku „u interesu sportista“. Od tada do danas, da li je neki klub iz bilo kod sporta odigrao utakmicu protiv druge strane? Pošto smo mi bili ti koji su dali saglasnost za ulazak Kosova u MOK, znači kao strana koja se za to pitala, da li smo pozvali bilo koga i pitali ljude iz MOK Kosova da nas podrže kao sportisti protiv zabrane ulaska naših klubova iz Srbije na Kosovo? Ubedjen sam da nismo! Daleko od toga da mislim da su sa druge strane sve „profesionalni sportisti“ i da smeju bilo šta da urade bez politike ali da li smo bar pokušali? Da znamo na čemu smo. Bez obzira na sve, još uvek mislim da na obe strane trebaju „poslušni a ne pametni“ i da će proteći mnogo vode Ibrom dok se ne pogledamo u oči…Izvinjavam se za ovaj „komentar“, mogao bih kolumnu da napišem…
Vladan konobar
26. Februar 2020.
Smatram da je ovaj decko pogresio sto je odlucio da igra za tzv reprezentaciju kosova. Mozda je on hteo da na taj nacin napravi neku fudbalsku karijeru tj da napreduje u svojoj profesiji jelte jer fudbaleri su danas profesionalci. Danas je taj poziv profesionalnog fudbalera u rangu sa drugim profesijama poput vozaca, konobara, geologa, politicara, sudija, bastovana, policajaca, mesara,.... pa zar svi drugi ljudi sa ovim zanimanjina da radimo u takozvanoj drzavi kosovo. E necemo...
misterNO
26. Februar 2020.
@Vladan konobar
Od svih profesija koje si nabrojao, jedino ne poznajem baštovana koji,kako kažeš "treba da radi u takozvanoj državi Kosovo"😊😊😊