EU: Bokserima sa Kosova omogućiti da ravnopravno učestvuju na SP u Beogradu

eu
Izvor: lajmi.net

Evropska unija podržava stav Međunarodne bokserske federacije (AIBA) da na Svetskom prvenstvu u Beogradu treba da se obezbedi učešće Kosova na ravnopravnoj osnovi sa bilo kojim drugim članom AIBE, navode iz EU za Ljajmi.

"EU u potpunosti podržava stanovište Međunarodne bokserske federacije da delegacija Bokserskog saveza Kosova ne treba da bude tretirana drugačije od bilo kog člana Federacije i da Kosovu treba da se omogući da učestvuje na ravnopravnoj osnovi“, navodi se u odgovoru iz EU za Ljajmi povodom zabrane kosovskim bokserima da uđu na teritoriju Srbije i učestvuju na Svetskom prvenstvu u boksu 2021. u Beogradu.

Iz EU ističu da se dugoročna normalizacija odnosa i trajno pomirenje ostvaruje kroz intelektualne, kulturne, sportske i umetničke interakcije, koja je neophodna za izgradnju međusobnog razumevanja.

„Vlasti na svim nivoima ne bi trebalo da štede napore da obezbede da se takve razmene odvijaju redovno, bez smetnji“, dodaje se u odgovoru.

Ljajmi navodi da je delegacija Bokserskog saveza Кosova tri puta zaredom pokušavala da uđe na teritoriju Srbije, čak i bez simbola Kosova, ali da joj to nije dozvoljeno.

Po ovom pitanju reagovala je i Međunarodna bokserska federacija AIBA, navodeći da su uvereni da će svi sportisti na Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu biti tretirani jednako, navodeći da u skladu sa tim pokušavaju da omoguće da kosovski bokseri učestvuju na prvenstvu.