Fudbaleri Kosova se sastaju sa Španijom u meču koji je više od puke fudbalske utakmice

fudbal-španija-kosovo
Izvor: GazzetaExpress

Fudbaleri Kosova sastaće se večaras po prvi put u svojoj istoriji sa reprezentacijom Španije i potrazi za prvom pobedom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine koje se održava u Kataru, prenosi Gazeta Ekspres.

Ipak, ovaj kvalifikacioni susret članova grupe B, koji će početi u 20.45 časova na stadionu u Sevilji, više je od puke fudbalske utakmice koja je već danima predmet diplomatske polemike između Kosova i Španije.

Španija je jedna od tri države koja je u grupi sa Kosovom i koja, uz Grčku i Gruziju, ne priznaje nezavisnost Kosova. Ona je glasni protivnik kosovske nezavisnosti, pre svega zbog Katalonije, njenog severoistočnog regiona, koja je izglasala na referendumu 2017. godine za nezavisnost od Španije, piše Gazeta Ekspres.

Kontroverza u vezi sa ovom utakmicom je započela kada je Španski fudbalski savez nazvao Kosovo "teritorijom", a španski mediji tvrdili da Španija neće prihvatiti himnu Kosova pre početka meča, niti će se zastava Kosova vijoriti tokom utakmice.

Fudbalski savez Kosova reagovao je pretnjom da neće igrati ako se ne poštuju "državni simboli". Posle razgovora čelnika dve federacije i UEFA, Španija je bila prinuđena da prihvati da se meč održi po pravilima UEFA i FIFA.

Ali osim španskih medija koji često nisu ni pisali ime Kosova u svojim tekstovima, španska federacija se potrudila da izbegne pominjanje Kosova što je više moguće u svojim najavama, posebno na konferenciji za štampu dan uoči meča.

Obraćala se Kosovu kao "kosovskom timu", dok se trener "crvene furije" Luis Enrike obraćao Kosovu samo kao "predstavniku".

Očigledna je namera španske federacije i medija u Madridu da uklone ime Kosova.

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi, upozorio je juče Španiju da će povući reprezentaciju sa terena u Sevilji ako se večeras ne poštuju simboli Kosova.

Oni
31. Mart 2021.
Bravo forza Kosovë
Kaligulin konj
31. Mart 2021.
Večeras će furija imati više navijača u Srbiji nego u samoj Španiji...