Fudbalski klub "Kosmet" kao rasadnik talenata

FK Kosmet najmlađi
Izvor: Kosovo Online

Fudbalski klub "Kosmet" iz Leposavića, jedan od najvećih na severu, okuplja mlade fudbalere iz ovog mesta, a najveća želja većine njih je da jednog dana zaigraju na velikim stadionima širom Evrope.

Mnogi dečaci danas ugledaju se na Đorđa Jovanovića koji je iz Leposavića zaigrao za  Makabi iz Tel Aviva.

“Dosta dečaka iz našeg kluba svoju karijeru nastavilo je u renomiranim srpskim klubovima, a najponosniji smo na upravo na uspeh mladog Đorđa”, kaže za Kosovo onlajn Nebojša Ninić, predsednik FK "Kosmet".

Klub okuplja mališane od šest pa do četrnaest godina koji podeljeni u starosne kategorije, pa treniraju i takmiče se shodno svojim godinama i mogućnostima.

“Kod nas treniraju deca uzrasta od 6  do 14 godina i podeljeni su u pet grupa. Pioniri se takmiče u Šumadijskoj ligi,  petlići igraju ligu Raška-Novi Pazar - Tutin, a ostale kategorije igraju u mini maksi ligu”, navodi Ninić.

S obzirom na to da je u Leposaviću fudbal najomiljeniji sport kod omladine, kako kaže, uslovi za rad moraju biti na zavidnom nivou, a u tome, dodaje, veliku pomoć im pruža lokalna vlast.

“Uslovi za rad su sasvim korektni. Svi objekti u opštini su nam dostupni bez ikakve novčane nadoknade, pre svega fudbalski tereni i hala. Ekipi pionira i petlića Sportsko turistička organizacija Leposavić finansira kompletno takmičenje”, dodaje Ninić.

Nažalost, i sport je postao neodvojivi deo politike, pa iz tog razloga ovaj klub ne može da ugosti dugododišnje prijatelje iz klubova širom Srbije kojima nije dozvoljeno da uđu na Kosovo.

“Glavni problem ekipe je politički jer sve svoje utakmice tokom prvenstva kao domaćini igramo u Baljevcu, zbog zabrane ulaska sportskim klubovima sa teritorije Srbije. Odlazak naših ekipa na utakmice za sada se odvija bez problema”, priča predsednik kluba.

Ponosan je kaže na veliki broj mališana koji vole i treniraju baš ovaj sport jer on sa svojim trenerima  može da im pruži najbolju moguću edukaciju.

“Što se tiče članstva jesmo najbrojniji u opštini, a što se tiče talenata koji se pojavljuju i koje mi kao treneri dalje pripremamo i edukujemo, možemo biti izuzetno zadovoljni”, rekao je Ninić.