Mitrovčanin ispisuje istoriju Košarkaškog kluba „Zenit“ iz Sankt Peterburga

Pobednička juniorska ekipa KK Zenit
Izvor: Kosovo Online

Talenat i znanje koje nije mogao u potpunosti da iskaže kroz igračku karijeru, Filip Miladinović iz Severne Mitrovica, pokazuje kao trener juniora u Košarkaškom klubu „Zenit“ iz Sankt Peterburga kome je prvi put u istoriji ovog kluba doneo i šampionsku titulu.

Zbog poznate situacije sa koronavirusom sezona je ranije završena, a Miladinović slobodno vreme provodi u svom rodnom gradu.

O planovima za budućnost, ali i trnovitom putu do pobedničkog postolja juniorske lige u Rusiji, Miladinović je govorio za portal Kosovo Onlajn.

„Ispunili smo cilj u klubu i prvi put u istoriji Sankt Peterburga smo osvojili šampionsku titulu. Sada u planu imamo da, timu koji smo formirali, dodamo još nekoliko mladih igrača sa kojima imamo potpisane ugovore i verujem da će taj novi tim biti na istom nivou kao i prošle godine“, započinje priču Miladinović.

On ističe da mu je ponuđen novi ugovor o nastavku saradnje i da će, ako sve bude kako treba, nastaviti svoj trenerski pohod po Rusiji.

„Postoje još neki sitni detalji o kojima ne bih sad, ali se nadam da ćemo se oko svega dogovoriti i da ću nastaviti tamo gde sam stao i u narednom periodu“, kaže ovaj četrdesetogodišnjak.

U porodici Miladinović košarka se prenosila sa kolena na koleno, a Filip je kao svoje uzore od malih nogu imao oca Dragoslava koji je, kao igrač „Trepče“ bio dva puta najbolji strelac tadašnje Jugoslavije, a zavidan uspeh postigao je i Filipov stariji brat Dragoljub.

Uz savete svojih najbližih, uspeh za svoju trenersku karijeru najmlađi Miladinović vidi u kampovima koje je pohađao na Zlatiboru gde je učio od najboljih trenera i poznatih košarkaških legendi. Posebno ističe očinske savete poznatog trenera Duška Vujoševića.

„Kada sam igračku karijeru morao da prekinem zbog povrede i operacije, odlučio sam da u košarci ostanem kao trener i nastavim porodičnu tradiciju bavljenja ovim poslom. Uz veliku podršku Lucije Stanišić, dogovorio sam 2006. godine da se kao trener pojavim na kampu ,Aleksandar Nikolić’ na Zlatiboru gde sam od velikih umova, kao što su bili Bora Džaković, Bora Cenić, Ratko Joksić, Božidar Maljković, pokojni Ranko Žeravica, Dušan Vujošević, naučio više od 80 odsto svog znanja koje sada posedujem. Godine 2012. usledio je poziv od jedne srpsko–ruske agencije da radim kao individualni trener igračica koje su nastupale za rusku reprezentaciju. To sam prihvatio i od tada sam svake godine bio u Sankt Peterburgu po 15 do 20 dana gde sam između ostalog radio i sa kapitenom ženske košarkaške reprezentacije Evgenijom Baljakovom“, kaže Miladinović.

Njegov rad nije prošao neopaženo ni tadašnjem čelniku Spartaka iz Moske, koji je po prelasku u Zenit, izrazio želji da u stručnom štabu svog kluba bude i Miladinović, a ovaj tu ponudu vrlo rado prihvatio.

„Prve godine sam radio kao trener individualne košarkaške tehnike od prvog tima, Super liga, mladog tima i juniora. Sledeće godine sam prihvatio poziv da budem trener juniora sa kojima volim da radim, jer su to mlađe osobe koje brže prihvataju stvari i promene, za razliku od igrača koji su sedam, osam godina stariji. Prošle godine smo nesrećno ispali od CSKA u finalu, ali ove godine smo im se slatko osvetili i okitili smo se šampionskom titulom“, kaže Miladinović.

Prve igračke i trenerske dane započeo je u KK „Trepča“, nastupao i za Crvenu Zvezdu

Filip je prve igračke dane počeo u „Trepči“ čiji je dres obukao već sa devet godina, a nakon godina provedenih u ovom klubu i obližnjem „Zvečanu“ njegov kvalitet su prepoznali i u Košarkaškom klubu „Crvena Zvezda“ gde je radio i trenirao sa jednom od najuspešnijih generacija.

„Bio sam tri godine zaredom, od 1994. do 1997. na trening kampu ,Aleksandra Nikolića‘ nakon čega mi je ponuđeno da dođem na probu u Crvenoj Zvezdi. Prihvatio sam poziv i mogu sa ponosom da kažem da sam bio deo jedne od najtalentovanijih generacija ikada zajedno sa Vujanićem, Stefanovićem, Popovićem, Kneževićem, Kovačevićem i drugim igračima koji su kasnije ostvarili veliki karijere. Nažalost, nisam uspeo da se izborim za mesto u timu, pa sam karijeru nastavio u KK ,Nektar’ iz Banja Luke, gde me je veoma lepo prihvatio naš sugrađanin Vanja Ševo, koji je godinama bio najbolji strelac Republike Srpske“, priseća se Miladinović svojih igračkih dana.

Nažalost, ratni sukobi na Kosovu vratili su ga u svoj rodni grad gde je želeo da bude uz svoju porodicu. Obukao je ponovo zeleno-crni dres „Trepče“, ali je teška povreda skočnog zgloba značila i kraj njegove igračke karijere.

Da bi nastavio da radi posao koji voli, Miladinović je prihvatio trenersku palicu ovog kluba koji je trenirao u nemogućim uslovima, bez adekvatnog prostora za održavanje treninga i utakmica. Time se u istoriju ovog kluba upisao i kao jedan od najmlađih trenera juniorsko tima.

U mlađim kategorijama je mnogo važnija tehnika nego fizička sprema

Kao neko ko vrlo uspešno radi individualne treninge košarkaške tehnike Miladinović tvrdi da je u mlađim kategorijama, deci od 12 do 14 godina, mnogo važnije da se posvete košarkaškoj tehnici, jer će i kroz to stići do potrebne fizičke pripremljenosti.

„Za ispravljanje pogrešne tehnike za samo jedan element stručnjaci kažu da je potrebno i do 12 000 pravilnog ponavljanja tako da bih svakom savetovao da se u mlađim kategorijama deci više pažnje posveti na zauzimanju pravilnog košarkaškog stava, zaustavljanja, pivotiranja, dodavanja pa sve do šuta koji je najbitniji“, savet je ovog košarkaškog stručnjaka.

Ne može „Zenit“ na Kosovo, ali može „Trepča“ na Zlatibor

Želja da u svoj rodni grad dovede šampionsku ekipu „Zenita“ ga ne napušta, ali je zbog viza koje su potrebne za građane Rusije da bi ušli na Kosovo to isuviše komplikovano. Zato Miladinović poziva svoje doskorašnje klupske drugove iz „Trepče“ da budu njihovi gosti tokom priprema koje će u avgustu obaviti na Zlatiboru.

„Trepča je moj klub, u kom sam prve korake napravio. Moj otac je igrao u KK Trepča, bio jedan od najboljih igrača u to vreme u Jugoslaviji, a kasnije i uspešni trener, brat je igrao u Trepči i voleo bih da se nađemo na jednom od tih kampova gde bi zajedno trenirali i odigrali prijateljsku utakmicu“, kaže Miladinović i dodaje da bi taj trening mnogo značio i ovdašnjim mladim igračima.

Znanje prenosi i na kampovima širom sveta

U pauzi košarkaškog prvenstva Filip Miladinović svoje znanje prenosi i putem trenerskih kampova na kojima učestvuje širom sveta. Već godinama je jedan od glavnih predavača na kampu „Paris Levalloisa“ u Parizu, zatim Veneciji, Valensiji…

Ovaj mladi trener u svojoj dosadašnjoj karijeri može da se pohvali da je radio sa reprezentativkama Rusije Evgenijom Beljakovom, Anom Petrakovnom, Tatjanom Grigorijevom, njihovim kolegama iz muške reprezentacije Evgenijom Voronovim i Antonom Ponkraševim, srpskim reprezentativcem Markom Simonovićem, argentinskim reprezentativcem Nikolasom Laprovitolom, NBA igračem Vinsetom Poirijem koji nastupa za Boston Seltikse, kao i Francuzom Lahao Konateom kojem nije bila daleko Severna Mitrovica kako bi radio sa Miladinovićem.

 

MitrovcanIN
03. Jun 2020.
Svaka cast za clanak!Odlican primer mladim generacijama da ne treba odustajati i da se moze uspeti i bez politike,kafica i sl...