Nekadašnji pripadnik Unmika i osnivač KK “Brezovica” u Štrpcu sa mladima koje je uveo u ovaj sport

Osnivač Karate kluba “Brezovica” posetio Štrpce
Izvor: Kosovo Online

Amerikanac Čarls Varen, nekadašnji pripadnik Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik), koji je osnovao Karate klub “Brezovica” 2000. godine, posetio je opštinu Štrpce gde je zajedno sa još tri trenera iz SAD održao trening u klubu sa novim i starim članovima.

Varen je istakao da mu je drago što su se okupili oni koji trenutno treniraju karate kao i svi članovi koji su nekad trenirali, što je bila prilika da se vide i da nastave druženje posle toliko vremena.

Dodao je i da mu je drago što je klub nastavio sa radom i što posle 23 godine i dalje postoji.

"Pre 23 godine bio sam deo misije u Štrpcu, mnogo dece i mladih nisu imali šta da rade i ja sam odlučio da ih učim karate. U početku sam imao više od sto učenika. Moja svrha je uvek bila da ih naučim i da kada ja odem ostavim učenike koji će preuzeti odgovornost na sebe i nastaviti moj rad. Marko je imao samo 10 godina kada je počeo da trenira, a sada, kao što vidite, on je trener karate kluba Brezovica što me čini jako ponosnim i srećnim. On kao i ostali članovi su pružili priliku deci da treniraju karate a samim tim su zaslužni što ova škola i dalje postoji“, istakao je Varen i dodao da na proleće planira da dovede i karatiste iz SAD i organizuje takmičenje sa ovdašnjim karatistima.

Jedan od onih koji su bili u prvoj generaciji Karate kluba „Brezovica“ i koji su prvi dobili crni pojas je i Arsenije Milosavljević koji je istakao da zbog brojnih obaveza nije mogao da nastavi sa treninzima ali da mu je drago što je danas tu na treningu posle pauze od skoro 15 godina.

"Počeo sam da se bavim karateom i da treniram aktivno još 2000. godine, pre tačno 23 godine. U to vreme trener je bio Varen iz Čikaga, bio je ovde u misiji Unmik i na našu molbu počeo je da trenira nas nekoliko. U to vreme kad smo mi trenirali, Štrpce kao opština bilo je dosta izolovano tako da nismo išli na takmičenja već smo samo ovde održavali treninge, vežbali udarce, zahvate i odbranu”, ističe Milosavljević.

Marko Marković počeo je kao dečak od 10 godina sa treninzima 2000. godine da bi 2003. godine postao nosilac crnog pojasa. Ljubav prema karate sportu dovela ga je do mesta trenera u karate klubu “Brezovica”. Može da se pohvali mnogobrojnim medaljama sa brojnih takmičenja na kojima su učestvovali.

"Naš karate klub osnovan je 2000. godine, osnovao ga je naš trener Varen koji je danas ovde sa nama. Ja sam već tada počeo da treniram karate, a 2003. godine položio sam za crni pojas. 2000-te sam imao 13 godina i postao sam najmlađi član u istoriji našeg stila sa osvojenim crnim pojasam sa tako malo godina”, ističe Marković.

Karate klub Brezovica trenutno broji oko 50 članova, uglavnom mlađeg uzrasta.