Selektor Moldavije veruje u snagu fudbalera Kosova, vidi ih na "Evru 2020"

Firat
Izvor: Koha ditore

Moldavija, koja ne priznaje državu Kosovo, odlučila je da organizuje utakmicu u četvrtak protiv "Dardanaca“ u Parmi u Italiji, a Turčin Engin Firat izuzetno poštuje fudbalere Kosova, piše Koha.

Firat nema ni najmanje sumnje da će se Kosovo kvalifikovati za "Evro 2020“. On je u intervjuu za Kohu insistirao da će Kosovo lako savladati prepreke u plej-ofu za Evropu, kako bi osiguralo učešće u kontinentalnom događaju.

Prema njegovom mišljenju Kosovo će imati dobre rezultate na "Euro 2020" i neće tamo ići samo da bi učestvovalo.

Kosovo će 8. oktobra igrati u polufinalu plej-ofa protiv Severne Makedonije u Skoplju, a ako se plasira u finale, suočiće se sa pobednikom drugog polufinala između Gruzije i Belorusije. Finale plej-ofa, koji obezbeđuje kartu za „Euro 2020“, trebalo bi da se održi 12. oktobra.

„Veoma sam siguran da će Kosovo igrati na Evropskom prvenstvu, jer će proći protivnike koje ima u plej-ofu Lige nacija. Kažem ovo jer ima puno kvaliteta u timu i ne vidim probleme za Kosovo, iako ove utakmice igra u gostima. Vrlo su brzi u kontranapadima i kažnjavaju protivnika za najmanju grešku", rekao je Firat.

"Dakle, ne samo u plej-ofu, već i u Evropi, Kosovo će napraviti fantastičan posao i imaće dobre performanse, jer ima kompletan tim. Za savremeni fudbal mogu da kažem da Kosovo ima prave igrače koji će preduzeti sledeći korak, a to je kvalifikacija za Evropu“, dodao je on.

Firat kaže da vrlo dobro poznaje predstavnika Kosova, prvog protivnika Moldavije u drugom kolu Lige nacija.

Kaže da je Kosovo favorit za ovaj meč, ali obećava dobar učinak moldavskog tima.

"Kosovo je veoma jak tim i iz tog razloga nam neće biti lako. Moramo pronaći način da zaustavimo ofanzivnu jedinicu Kosova koja je vrlo brza i efikasna. U ovoj situaciji ovaj meč vidim više kao dobar test za nove igrače i naš sistem igre protiv protivnika koje imamo u grupi, uključujući Sloveniju i Grčku “, rekao je Firat.

Dodao je da "odlično zna Kosovo koje u svojim redovima ima mnogo dobrih igrača“.

Izdvojio bih Zenela, Rašicu, Nuhiu je dobar, zatim Celjinu i Berishu. Skoro u svakom timu Kosovo ima dobre igrače i nema problema sa izmenama u svakoj situaciji, bez gubitka kvaliteta, jer su na svakoj poziciji najmanje dva ili tri igrača. Jedini igrač kojeg ne može da zameni, mislim da je kapiten Amir Rahmani, jer je igrač na visokom nivou i jedini je nezamenljiv.

"Samo ako bi Rahmani bio odsutan, Kosovo bi moglo da ima problema“, zaključio je on.