Predsedniku Fudbalskog saveza Kosova Agimu Ademiju biće ponovljeno suđenje

Agim Ademi
Izvor: KTV, prt.sc

Vrhovni sud Kosova poništio je presudu Osnovnog i Apelacionog suda u predmetu protiv predsednika Fudbalskog saveza Kosova Agima Ademija i vratio slučaj na ponovno suđenje, prenosi Koha.

Ademi je prošle godine osuđen na devet meseci zatvora zbog krivičnog dela pokušaja prisile sa namerom ostvarivanja materijalne koristi, sa još jednim okrivljenim Muharemom Ramom koji je osuđen na godinu dana zatvora i njegov slučaj je odlukom Vrhovnog suda vraćen na ponovno suđenje.

„Zahtevi za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog M.R. i optuženog osuđenog A.A. prihvataju se kao osnovani, dok se presuda Osnovnog suda u Prištini - Odeljenje za teška krivična dela, od 5. jula 2019. i od Apelacionog suda Kosova od 12. februara 2020. poništavaju i slučaj se vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje", navedeno je u presudi Vrhovnog suda, objavljenoj danas.

U obrazloženju ove presude stoji da su okrivljeni A.A. i M.R. proglašeni krivima jer su kao izvršitelji počinili krivično delo pokušaja prisile, za koje je A.A. osuđen, devet meseci zatvora, a M.R. na godinu dana zatvora, u koju je uračunato vreme provedeno u pritvoru od 12.09.2012. do 2.11.2012. godine.

Odluku Osnovnog suda, Apelacioni sud je potvrdio u februaru ove godine, ali je Vrhovni sud vratio sve na početak.

"Takva se odluka je bila očekivana, jer je Apelacioni sud iz ovog ili onog razloga zatvorio oči na kršenje zakona od strane Prvostepenog suda i to je ispravio Vrhovni sud, što verujem da je fer odluka, ali sa zakašnjenjem. Slučaj se vratio na nultu tačku i oba suđenja su poništena, što znači da treba početi od početka", rekao je Ademijev branilac Besnik Beriša.

Koha je kontaktirala Ademija, ali je on, kažu, spustio slušalicu.