Slovenački trener Primož Gliha novi član stručnog štaba kosovske fudbalske reprezentacije

Fudbalska reprezentacija Kosova
Izvor: Bujar Terstena (RFE/RL)

Slovenački trener Primož Gliha novi je član stručnog štaba kosovske reprezentacije u fudbalu koji predvodi selektor Bernard Šaland, a počeće se radom tokom kvalifikacacija za Svetsko prvenstvo „Katar 2022“, koje počinju u martu, prenosi Koha.

Pre nekoliko nedelja, timu Šalanda pridružio se francuski trener Sebastien Bičard, koji će biti na mestu prvog pomoćnika na Kosovu.

U Fudbalskom savezu Kosova nisu potvrdili, ali ni demantovali ove navode ističući da je FSK na čelu sa predsednikom Agimom Ademijem dao pravo selektoru Šalandu da popuni svoj tim.

„O svim detaljima o tehničkom osoblju, javnost će biti obaveštena na vreme, tokom sledećeg okupljanja Nacionalnog tima u okviru utakmica za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo ’Katar 2022‘. Selektor Šaland ima pravo da popuni svoj tim osobljem i ovaj proces je već u toku “, kaže se u odgovoru FSK.

To je zapravo bio zahtev Švajcarca Šalanda za promene u njegovom timu. Proces je započeo pre nekoliko nedelja, gde je Bičard zamenio Muharema Sahitija kao pomoćnog trenera, koji će biti premešten na mesto direktora A reprezentacije Kosova.

„Za eliminacioni ciklus Svetskog kupa koji započinje za nekoliko nedelja, na Kosovu su počeli da se povlače neki potezi. Posle Francuza Sebastiena Bičarda, u timu Šalanda biće i Primož Gliha. Očekuje se da će Savez ove poteze uskoro formalizovati. Ali, ono što možemo naglasiti je da je predsednik Agim Ademi ostavio Šalandu slobodu da odlučuje za svoj tim. Neću intervenisati ni za jedno ime, ali očekivanja su da će ovi potezi doneti rezultate. Gliha je nedavno bio na Kosovu, odnosno sa nama, u prostorijama FSK. Sastao se sa predsednikom i razgovarali su o projektu“ rekao je izvor Kohe.

Slovenački trener Primož Gluha ima 53 godine, rođen je u Ljubljani. Karijeru fudbalera ostvario je u mnogim različitim timovima, dok je za reprezentaciju Slovenije odigrao 28 mečeva i postigao deset golova. Pre nego što je vodio slovenački U-20, vodio je i U-18 i U-19. Bio je trener i Olimpije iz Ljubljane, Drave Ptuj, Gorice, Mure 05 i Kopra.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo sledeće godine, Kosovo je deo Grupe B zajedno sa Španijom, Švedskom, Grčkom i Gruzijom.

Kosovo prvu utakmicu u ovim kvalifikacijama igra na stadionu „Fadilj Vokri“ protiv Švedske 28. marta, a tri dana kasnije gostuje Španiji. Pre kvalifikacionih utakmica, Kosovo 24. marta igra prijateljsku utakmicu sa Litvanijom u Prištini.

Za ove i druge utakmice najavljeno je da će doći do promena i u igračkom kadru.