Srbija na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine

Srbija na Svetskom prvenstvu
Izvor: Prt. Scr.

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras Portugaliju 2:1 (1:1) u Lisabonu i tako se direktno plasirali na Svetsko prvenstvo u Kataru, koje će biti održano naredne godine.

U poslednjoj utakmici kvalifikacija, u kojoj se odlučivalo o tome koja će ekipa biti direktni učesnik Svetskog prvenstva, a koja će svoju šansu tražiti kroz baraž drugoplasiranih ekipa, Srbiju je jedino pobeda u gostima, protiv u tom trenutku prvoplairane Portugalije, vodila na Mundjal.

Iako je selektor Srbije Dragan Stojković - Piksi najavljivao hrabru igru i govorio da je Srbija u Lisabon došla po pobedu, prvi minuti utakmice nisu obećavali.

Nakon greške Nemanje Gudelja u drugom minutu meča, koja je istini za volju usledila nakon faula protivničkog igrača, na koji je italijanski sudija Danijele Orsato zažmurio, Renato Sančez je doveo Portugaliju u vođstvo.

U tom trenutku stvari se nisu činile sjajnim po Srbiju. Međutim sroski fudbaleri se nisu predavali, uspostavili su dominaciju na terenu i nakon nekoliko izglednih šansi, usledilo je poravljanje rezultata.

Kapiten Srbije Dušan Tadić postigao je gol za 1:1, nakog sjajnog driblinga, preciznim šutem sa ivice šesnaesterca.

Mada je nastavljena dominacija srpskog tima, isti rezultat ostao je na poluvremenu.

U drugom delu utakmice Srbija je nastavila ofanzivno, pojačana ulaskom najboljeg srpskog golgetera Aleksandra Mitrovića. Portugalci su odgovarali munjevitim i opasnim napadima.

Ipak, iako je gol visio u vazduhu do isteka 90. minuta rezultat se nije menjao.

A onda je u 91. minutu usledila bravura Mitrovića, koji je glavom sa 5 metara loptu poslao iza leđa golmana Ruija Patrisija.

Srbija je na svetskom prvenstvu!