Sumnje u nameštanje fudbalskih utakmica na Kosovu u izveštaju Interpola

FK "Trepča" - Početak sezone 2020/2021
Izvor: Kosovo Online

Sumnje o nameštanju u kosovskom fudbalu dobile su „drugu dimenziju“ i našli su se u izveštaju Interpola, piše američki sajt posvećen sportu Boksskornjuz, a prenosi Koha.

"Skandal sa nameštanjem utakmica potresao je fudbalski šampionat Kosova. Kladioničari su se nalazili na Kosovu i u Francuskoj, a njihova organizovana kriminalna aktivnost je pod istragom skoro godinu dana", piše u dvonedeljnom izveštaju“Integritet u sportu“, međunarodne policijske organizacije.

U objavljenom izveštaju Interpola nalaze se podaci o istragama u različitim zemljama.

Pre nekoliko dana francuski mediji izvestili o velikim sumnjama u nameštanje utakmica u kosovskom fudbalu, a reč je o četiri meča za koje se sumnja da su nameštena.

Pozivajući se na saopštenje Međuregionalnog specijalnog suda u Nansiju, koji se bavi borbom protiv organizovanog kriminala i finansijskog kriminala, list Figaro je objavio da su najmanje četiri utakmice kosovskog prvoligaškog fudbalskog prvenstva nameštene radi sticanja profita u Francuskoj i na Kosovu.

Ime kluba nije saopšteno, ali je "analiza koeficijenata i video snimaka nekih utakmica omogućila da se potvrdi nameštanje rezultata nekih od njih", navedeno je u saopštenju suda

Sud u Nansiju je otkrio da je na četiri utkamice zarađeno više od 360.000 evra i da je zbog toga devet osoba uhapšeno.

Četvorica od njih, u starosti od 24 do 50 godina, iz Miluza i Dižona, optuženi su za organizovanu prevaru i kriminalne veze.