Više od 100 učesnika na MBT biciklističkom maratonu u Leposaviću

Maraton u biciklizmu
Izvor: Kosovo Online

Treći po redu biciklistički maraton u organizaciji članova MTB Leposavić koji i ove godine nosi naziv "Koznica 2024." održan je u Leposaviću. Brdski biciklizam okupio je više od sto učesnika, a maratonu su se pridružili i ljubitelji pešačenja u prirodi.

Biciklisti su krenuli iz centra Leposavića, a tokom maratona u pratnji su im vozila za okrepljenje i podrška medicinske pomoći. Kosovska policija je regulisala saobraćaj početkom maratona. 

Cilj današnjeg maratona je očuvati ljubav prema prirodi, podizanje ekološke svesti koje iziskuju ekstremni sportovi koji sve više privlače mlade. Današnju srednje tešku stazu dugu 36,5 km koja nije takmičarskog karaktera prećiće biciklisti iz Leposavića i susednih opština, Raške, Aleksandrovca, Kraljeva, Gračanice i Beograda. 

Boban Joković iz MBT tima kaže da se trude kao i svake godine da okupljanje podignu na viši nivo. 

"Trudili smo se kao i svake godine, ovo je treći put da organizujemo ista staza, ista ruta, tradicionalno svake godine imamo sve više i više učesnika, a ove godine 86 zvanično prijavljenih ukupno, nadamo se biće stotinak. Imamo dve zvanične okrepe, imamo ručak zakazan kod SRO hale. Staza zahtevna, padale su kiše biće blata, biće svega, biće dobro", rekao je Joković. 

"To je nešto jače, ne može to da se opiše, kreneš sa time još kao mali, na poniju, običnu biciklu, kradeš od sestre, voziš i posle nikada ne odraste, voziš non-stop i to je to", dodao je Joković. 

Ognjen Mutavdžić iz Raške jedan je od najmlađih učesnika biciklistička trke, kaže da ga privlači ovaj sport i da uživa u prirodnim lepotama. 

"Nije mi prva trka, ovde sam bio već dva puta, privlači me, sviđa mi se i volim to da radim, zato što je izazovno i zato što vidimo prirodne lepote kroz vožnju. U Leposaviću mi se sviđa priroda, pa kako će biti videćemo do kraja", rekao je Mutavdžić. 

Ovo je jedna borba za druženje, konstatuje Marko Radosavljević, direktor Sportsko turističke organizacije, a kako je dodao, i borba za ekološku svest. 

"Treća godina za redom, iako smo i prošle godine rekli da je ušlo u tradiciju, ove godine stvarno to možemo da konstatujemo. Rekreativna je, nije takmičarska, ali po meni je borba za druženje, borba za prolazak kroz prirodu, borba za ekološku svest i sve ostalo, ali akcenat je apsolutno na druženju", istakao je Radosavljević. 

Radosavljević je dodao da će se ova organizacija i u buduće truditi da radi na ulaganju u ovakve i slične manifestacije. 

"Mi kao Sportsko turistička organizacija prošle godine na otvaranju trke smo obećali da ćemo da pomognemo ovu organizaciju i da će ova trka da uđe u standardni budžet naših aktivnosti. To smo zahvaljujući opštinskoj upravi Leposavić i STO ove godine i uspeli. Moram da pohvalim organizatora sa kojima je divno raditi, to je grupa entuzijasta okupljena oko Planinarskog udruženja koji to rade fenomenalno, ovu organizaciju dovode na viši nivo, tako da mi u budućnosti samo možemo da obećamo da ćemo još više da radimo na ulaganju za ovakve i slične manifestacije", dodao je Radosavljević. 

Nikola Nešović zaljubljenik je u prirodu, iako živi i radi u Beogradu, kada postoji lep povod i obilazak prirode uvek se rado odazove pozivu iz Leposavića. On neće voziti biciklom, ali će prepešačiti uporedo sa onima na dva točka. 

"I ove godine kao i prošle ja sam došao da podržim na svoj način trku i sve ovo što je ova ekipa neverovatna ekipa momaka pripremila već treću godinu za nas. Ja ću trčati i ove godine i prošle sam trčao, ali ove mislim da će biti nas par trkača koji ćemo podržati bicikliste u njihovim pohodu na Koznicutreću godinu za redom. Neizmerno mi je drago, kada god su ovako lepa dešavanja u Leposaviću drago mi je da podržim i pre svega drago mi je što se promoviše ovaj lepi našambijent, prelepa priroda, prelepi obronscu južnog Kopaonika i to mi je uvek drago da podržim, uvek ću doći kada god mogu i kada god me zdravlje posluži da dođem i da podržim ljude i narod u Leposaviću", kazao Nešović. 

On je apelovao na ljude da dođu i osete čari prirodnih lepota opštine Leposavić. 

"Pozvao bih sve ljude koji žele da se druže i da provedu lepe dane u prirodi da posete, ne samo ovu trku, nego inače Leposavić i prelepu prirodu, posebno mesto Jelakce koje mi je uvek u srcu zakolje kažem da je jedno od najlepših sela na teritoriji opštine Leposavić nego i u regionu, na žalost ne toliko promovisan, ali ova ekipa je tu da to promeni i nadam se da će u budućnosti ne samo vreme, nego i situacija dozvoliti da se toostvari. Puno je potencijala u opštini i nadam se da će se to iskoristiti u budućnosti, dok smo mi živi ali nadam se da će i neke buduće generacije videti taj potencijal i iskoristiti", rekao je Nešović.