U Leposaviću održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

davanje krvi
Izvor: Kosovo Online

Crveni krst Leposavić u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Severne Mitrovice, organizovano je danas redovnu akciju dobrovoljno davanja krvi u prostorijama Srednje škole "Nikola Tesla".

"Spasi život daj krv" je druga akcija dobrovoljnog davanja krvi u ovoj godini. 

U letnjem periodu je, zbog godišnjih odmora i učestalijih virusa, manje dobrovoljnih davaoca krvi, ali ipak ima onih koji se već godinama unazad odazivaju pozivu Crvenog krsta, kaže Jelena Andrić doktorka Zavoda za transfuziju krvi. 

"Davaoci dolaze, ali u letnjem periodu akcije budu možda slabijeg intenziteta, zato što je vreme godišnjih odmora, ali očekujemo da će do kraja dana odziv biti bolji. Ovo je druga akcija ove godine u Leposaviću, prošli put smo bili zadovoljni akcijom", rekla je Andrić. 

Marko Marković je dobrovoljni davaoc krvi više od deset puta, a na ovaj humani gest se odlučio kako bi nekome pomogao. 

"Ne znam tačno koliko puta sam donirao krv, možda više od deset puta. Na ovaj potez sam se odlučio kako bi pomogao ljudima, posebno nekome kome je potrebna krv", rekao je Marković. 

Doktorka Andrić je dodala da su u nedostatku svih krvnih grupa, ali kao i uvek najviše nedostaje negativna krvna grupa.

"U ovom momentu nestoju sve krvne grupe, kao što rekoh u letnjem periodu su smanjene rezerve, nedostaju sve, ali akcenat stavljamo na negativne krvne grupe", rekla je Andrić. 

Kako su naveli iz te zdravstveno institucije, krv se može dati i u Zavodu za transfuziju krvi svakog radnog dana od sedam časova, tako da su svi davaoci uvek dobrodošli.