Eksplozije u Bagdadu, Izrael i SAD odbacuju odgovornost

Bagdad
Izvor: Print Screen/CNN

Serija eksplozija raznela je štab iračkog Narodnog fronta za mobilizaciju 50 kilometara južno od Bagdada, svega nekoliko sati pošto su pripadnici proiranskih milicija lansirali dronove ka izraelskoj vazduhoplovnoj bazi nedaleko od Elijata. Prema prvim informacijama najmanje jedna osoba je poginula, a više njih je ranjeno. Vašington i Jerusalim odbacuju odgovornost, piše RTS.

Najmanje jedan pripadnik Narodnog fronta za mobilizaciju, proiranske milicije koja se nalazi u sastavu iračkih oružanih snaga je poginuo, dok je desetak ranjeno u napadu neidentifikovanih aviona na bazu ovih snaga kod Bagdada, javljaju mediji u Iraku.

Iračke milicije su za napad optužili Amerikance, koji su, jednako brzo, odgovorili da "koalicione snage u Iraku nemaju nikakve veze sa ovom akcijom".

Proiranske milicije su, istovremeno, najavile osvetu "bilo kome ko se usudio da pokrene ovakav napad".

Narodni front za mobilizaciju, koji broje oko 200.000 boraca je, tokom prvih meseci rata u Pojasu Gaze, u 107 navrata napadao baze u kojima se nalaze američki vojnici, ali su akcije prestale kada je Pentagon zapretio žestokim protivudarima.  

Izraelske vlasti se, za sada, nisu oglašavale o ovom napadu, ali su oficiri iračkog ratnog vazduhoplovstva naveli da su letelice, koje su ispalile projektile na bazu proiranske milicije, najverovatnije doletele iz pravca Jordana.