Italijanski ministar spoljnih poslova: Potrebna nam je evropska vojska

Antonio Tajani.jpg
Izvor: Reporteri

Evropska unija treba da formira sopstvenu zajedničku vojsku koja može da igra mirovnu ulogu i spreči sukobe, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, prenosi Gazeta ekspres.

Tajani je u intervjuu italijanskom listu "La Stampa" rekao da je bliža evropska saradnja u oblasti odbrane prioritet stranke Forca Italia, koju on vodi.

“Ako želimo da budemo mirovnjaci u svetu, potrebna nam je evropska vojska. To je suštinski preduslov da bismo mogli da imamo efikasnu evropsku spoljnu politiku”, rekao je on u intervjuu objavljenom 7. januara.

„U svetu s moćnim igračima kao što su Sjedinjene Države, Kina, Indija, Rusija – s krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika – građane Italije, Francuske ili Slovenije može da zaštiti samo ono što već postoji, a to je Evropska Unija “, dodao je.

Pitanje evropske saradnje u oblasti odbrane je visoko na političkom dnevnom redu otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu pre skoro dve godine. 

Međutim, napori su se više fokusirali na proširenje Natoa, pri čemu se Finska – članica EU – pridružila alijansi prošle godine, a Švedska je takođe na putu da se pridruži Natou.

Tajani je rekao i da bi 27 država EU trebalo da poboljšaju svoje liderstvo i stvore jedinstveno predsedništvo, a ne kao sadašnja struktura, u kojoj Evropsko veće ima predsednika, a Evropska komisija takođe ima predsednika.

Tajani je postao lider Forca Italia prošle godine nakon smrti Silvija Berluskonija.

Izbori za Evropski parlament u junu biće prvi pokazatelj popularnosti stranke nakon što je izgubila svog harizmatičnog lidera Silvija Berluskonija.