Tajani: Nisam zabrinut zbog odluke Ustavnog suda u Tirani o sporazumu o migrantima

Premijer Albanije Edi Rama i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani
Izvor: Kosovo Online

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da nije zabrinut što je Ustavni sud u Tirani suspendovao ratifikaciju sporazuma između Rima i Tirane prema kojem bi u Albaniji bila uspostavljena dva centra za izbeglice i migrante pod italijanskom upravom, prenosi Juronjuz.

"Mislim da je to pravno pitanje koje će brzo biti pošteno rešeno, ali nije na nama da komentarišemo odluke suda zemlje kandidata za ulazak u Evropsku uniju", rekao je Tajani novinarima na marginama sastanka Evropske narodne partije (EPP), prenosi Ansa.

Ustavni sud Albanije suspendovao je juče ratifikaciju sporazuma sa Italijom prema kojem je Albanija trebalo da primi do 36.000 migranata i izbeglica, navodeći da će ispitati žalbe opozicionih poslanika na sporazum koji je potpisan sa Rimom, a u kojima se tvrdi da on krši Ustav i međunarodne konvencije.

Albanija i Italija su 7. novembra potpisale Memorandum o razumevanju, koji predviđa da Rim uspostavi centre za upravljanje migrantima u Albaniji kao meru zaustavljanja njihovog pojačanog priliva.