Izraelski predsednik na Samitu EU u Dubaiju, Iranci napustili konferenciju

Samit o klimatskim promenama u Dubaiju
Izvor: Kosovo online

Izraelski predsednik Isak Hercog boravi u poseti Dubaiju, gde prisustvuje Samitu o klimatskim promenama UN, poznatom kao COP28, koji traje od 30. novembra do 12. decembra. U znak protesta zbog njegovog prisustva iranska delegacija je napustila konferenciju, prenosi Gazeta ekspres.

Hercogova poseta izazvala je reakcije u Gazi, Zapadnoj obali i Iranu. Nakon prvih upozorenja, iranska delegacija je odlučila da napusti konferenciju.

Ministar energetike Ali Akbar Mehrabian, koji je predvodio iransku delegaciju, rekao je da je prisustvo izraelske delegacije u suprotnosti sa navedenim ciljevima konferencije.

"Iranska strana veruje da je prisustvo Izraela na Samitu u Dubaiju u suprotnosti sa ciljevima i smernicama konferencije i povukla se sa konferencije u znak protesta", naveo je Mehrabian.

U međuvremenu, Izrael je pokrenuo novi talas napada na pojas Gaze, čime je prekinut prekid vatre koji je bio na snazi od prošlog petka.

Primirje je "propalo" nakon što je Hamas navodno odbio da oslobodi 10 ženskih talaca i umesto toga pokušao da oslobodi otete iz ''drugih kategorija'', piše Tajms of Izrael.