Malta će predsedavati OEBS-u 2024. godine

OEBS
Izvor: Reporteri

Malta je izabrana za predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za 2024, prenosi BNN mreža.

Ulogu, prvobitno rezervisanu za Estoniju, Rusija je blokirala zbog istorijskih sporova. Odluku o dodeljivanju predsedavanja Malti jednoglasno su donele sve države članice, uključujući Rusiju i SAD, na Stalnom savetu održanom u Beču. Zvanična potvrda očekuje se na Savetu ministara inostranih poslova u Skoplju.

Izbor Malte za predsedavanje OEBS-u, organizacijom od najveće važnosti, smatra se diplomatskim kompromisom. 

Članstvo te zemlje u EU, to što nije članica NATO-a, mesto u Savetu bezbednosti UN i neutralne perspektive na više međunarodnih tema čine je prihvatljivim izborom za sve države članice. 

Ian Borg, ministar inostranih poslova Malte, trebalo bi da bude predsedavajući OEBS-a.

OEBS je međunarodna organizacija koja okuplja 57 država. Primarne oblasti fokusa su prevencija sukoba, kontrola naoružanja, ekonomski rast, održivo korišćenje prirodnih resursa i promovisanje demokratskih procesa i ljudskih prava. Domet organizacije proteže se širom Evrope, Azije i Severne Amerike, što je čini najvećim regionalnim bezbednosnim telom širom sveta.

Malteška vlada je izrazila svoju posvećenost ispunjavanju svojih predsedavajućih dužnosti i nastavku svoje uloge u promovisanju međunarodnog dijaloga i mira.

Malta je ranije bila domaćin značajnih mirovnih pregovora, poput ukrajinskog mirovnog samita, a trebalo bi da bude domaćin Mediteranske konferencije OEBS-a 2024. kasnije sledeće godine. 

Nova uloga Malte se vidi kao prilika za dalje jačanje njenog međunarodnog položaja i uticaja.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani obavestio je da je na Pripremnom sastanku i Stalnom savetu ambasadora 57 zemalja učesnica OEBS-a u Beču postignut konsenzus da će Malta preuzeti predsedavanje za 2024. godinu

"Odlične vesti iz Beča! Danas su na Pripremnom sastanku i Stalnom savetu ambasadori 57 zemalja učesnica OEBS-a postigli konsenzus i doneta je odluka kojom se otvara put budućem predsedavajućem OEBS-a 2024. Odluka će biti potvrđena na 30. Ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju. Hvala Malti na njenoj spremnosti da preuzme ovu vitalnu ulogu i svim zemljama učesnicama i partnerima Oebsa na njihovoj fleksibilnosti i podršci", objavio je Osmani na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

Severna Makedonija je preuzela predsedavanje najvećom regionalnom bezbednosnom organizacijom od Poljske 1. januara 2023. godine. 

Jednogodišnje predsedavanje OEBS-u 2025. biće u rukama Finske.