Nova optužnica za američkog senatara Menendeza, zloupotrebio službeni položaj u korist Katara

Američki senator
Izvor: Koha

Protiv američkog senatora Roberta Menendeza podignuta je optužnica za zloupotrebu službenog položaja u korist vlade Katara, nakon što je već optužen da je politički uticaj koristio kako bi pomogao egipatskoj vladi, piše Politika.

U novoj optužnici protiv tog demokratskog senatora, koja je podneta federalnom sudu na Menhetnu, navodi se da je Menendez pomogao biznismenu iz Nju Džersija da dobije investiciju od jedne katarske kompanije povezane sa vladom te bliskoistočne zemlje.

Optužnica tereti Menendeza i njegovu suprugu Nadin da su primili zlato i karte za trku Formule 1 da bi pomogli biznismenu Fredu Dejbsu u pregovorima o višemilionskoj investiciji za projekat nekretnina u Nju Džersiju.

Prema optužnici, Menendez je u junu 2021. upoznao Dejbsa sa članom katarske kraljevske porodice koji je rukovodio investicionom kompanijom.

Nakon toga, katarska kompanija, koja u optužnici nije imenovana, potpisala je pismo o namerama za ulazak u zajedničko preduzeće sa Dejbsovom kompanijom.

Dejbs i Nadin Menendez su takođe optuženi i oni su se izjasnili da nisu krivi, prenosi Rojters.

Menendez se u oktobru izjasnio da nije kriv za optužbu da je radio kao neregistrovani agent egipatske vlade i da je primio stotine hiljada dolara od trojice biznismena iz Nju Džersija kako bi ometao istrage koje su vođene protiv njih.

U novoj optužnici, podnetoj federalnom sudu na Menhetnu, dodaju pritisak na zaraćenog demokratu, koji se odupirao pozivima da podnosi ostavku na članstvo u svojoj partiji.

Menendez je senator Nju Džersija od 2006. Suočen sa četiri optužbe za zaveru, on je negirao da je počinio krivično delo, ali se privremeno povukao sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove Senata.

Pored toga, Menendez je optužen i da je delovao kao strani agent u korist egipatske vlade.

Novom optužnicom proširene su optužbe na račun Menandeza za kog se tvrdi da je čak i dok je bio na čelu Odbora za spoljne poslove koristio svoj službeni položaj u korist stranih vlada u zamenu za stotine hiljada dolara.

U oktobru prošle godine, tužioci su optužili Menendeza i njegovu suprugu Nadin da su radili u korist egipatske vlade.

Menendez je ovdašnjoj javnosti poznat po izjavama protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, favorizovanju Kosova i zalaganju za kažnjavanje Srbije, kao i po svojim opaskama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bob Menendez je bio među potpisnicima pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, kao i američkih kongresma, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, među njima i Menendez, a u kojem su od svojih vlada zatražii "kritičniji odnos prema Srbiji", ističući da politika Beograda "neće funkcionisati za Balkan".

Ovo nije prvi put da je Menendez na meti istražnih organa, budući da je 2019. već izbegao presudu za mito, nakon što mu je suđeno, ali porota nije mogla da donese odluku.